tisdag, april 15, 2008

Samlare är vi allihopa! ...eller?

När jag öppnar dörren till vårat uthus där vi ställer allt som vi tror oss ha behov av eller som vi faktiskt använder, så är det ett visdomsord som helt plötsligt blir väldigt klart för mig; "du kan inget ta med dig när du går".
Dessa ord är nu inte en förmaning till en tjuv, utan en påminnelse om att när vi dör så kan vi inte ta med oss någonting. Och just då, när jag står där i dörröppningen och tittar in i uthuset, så ringer de orden i huvudet och jag blir lätt matt.
Fy, vad grejer!!!

Vårt stora uthus som vi och hela släkten fyllt med grejer.
Titta i fönstren...så anar ni eländet.

Jag är en "kan-vara-bra-att-ha-människa" och även en "det-kan-vi-sälja-människa". Men, ska jag vara ärlig mot mig själv så använder vi knappt hälften av sakerna (om ens det) och få ändan ur och sälja dem....det händer inte!


Mindre saker kan få en att bryta ihop...vad gör man då inte när man ser detta?


Till mitt försvar dock, så händer det både nu och då att en del av sakerna kommer till användning. Och några av dem efter flera år i förrådet. Så det så!
Men nu är vi ändå i den situationen att vi står inför en ombyggnation av huset och om det ska kunna ske så måste vi rensa!

Om ni visste vad jag skjuter det framför mig...usch!! En anledning är just att det är mycket grejer, och då även andras grejer (det är fler än vi som insett hur praktiskt det är med stora uthus). Man vet inte var man ska börja.
En annan anledning är att jag och maken har helt olika åsikter när det kommer till att rensa. Han vill slänga rakt av, även om vi har användning för det senare. SLÄNG! - är hans paradord. Mitt är SPARA!

Även ni inser att det finns risk för konflikter här, eller hur?! Kommer sen min pappa ut och ska hjälpa till så säger han också SLÄNG, men märkväl bara om mina saker. Att hälften är hans och mammas i uthuset...det sägs det inget om. Det ska sparas. (??)
Alltså står jag inför ett dilemma....antingen rensar jag själv...eller så får jag ett utbrott och blir osams med hela familjen. Tror jag leker struts ett tag till...

...och stoppar huvudet i sanden.

Visst är det så till mans att vi har mycket saker vi skulle behöva göra oss av med, men sen finns också det där sakerna som ligger oss varmt om hjärtat. De saker som vi gärna köper fler av....som vi samlar på. Och detta börjar i tidig ålder...


Ta t ex min snart 8-åriga tjej - hon samlar på kapsyler, suddigummin och gosedjur. Samlade kapsyler gjorde jag också när jag var liten. Kommer ni ihåg de där Coca-cola-kapsylerna med text i. De som satt på de där snygga flaskorna som man sällan ser i butikerna längre... de samlade jag. Jag samlade filmisar, bokmärken, klippdockor m m. Listan går att göra lång och den förändrades med åldern. Visst har ni samlat också? Kanske gör ni det fortfarande?

Idag skulle jag vilja skicka iväg en utmaning. Jag vill att ni ska visa era svagheter som ni samlat på er under åren. Det kan vara riktiga samlarobjekt eller helt vanliga saker du fastnat för. Jag vill veta vad du samlar på idag. Vad är det du alltid letar först efter när du kommer till en loppis eller auktion. Hur kommer det sig att ni började samla på just den grejen?Jag skickar denna utmaning till 3 stycken och de skickar i sin tur vidare denna utmaning till tre... Det ska bli mycket intressant att se vad som gömmer sig hemma hos er, kära bloggvänner.

Utmaningen går till:

Annie i Annalunda
Rosor hittar vi i din trädgård, men vad finns i dina skåp?

My lovely things
Tallrikshyllor vet vi är en av dina laster. Har du fler?

Peters Projekt
Ofta får man höra att det är mannen som vill kasta... men även han har väl sina laster...eller?


Själv ska jag visa er något som jag är riktigt svag för när jag är på loppisar och auktioner. Jag har några stycken, och jag skulle vilja ha många fler...men platsen räcker inte till.
Jag gillar vågar, men inte vilka vågar som helst. De nya elektroniska som avslöjar den förhatliga vikten göre sig icke besvär...men de där gamla hushållsvågarna som man hade förr när man vägde varor. De gillar jag!!!

Titta här...om du vågar....(he he, roligt va?)

Klicka på bilden för större bild...


Jag har fler saker som jag sparar på, men det visar jag en annan gång.

Så mina vänner, öppna skåpen nu och visa era samlarobjekt!

Jag vill till sist tacka alla som tittar in och lämnar kommentarer, trots att jag varit lite dålig på att förnya mig den sista tiden. Jag ska försöka bättra mig. Inte för att jag måste, utan för att jag själv vill. Hur som helst, ni gör mig glad!

Sköt om er och ha en härlig vecka!!

20 kommentarer:

Annalunda sa...

Först!!!! *Tihi*

Oj du kära vän... här sitter jag på jobbet och smygläser och så hittar jag detta härliga inlägg + en utmaning!!! Såklart jag antar den... jag är inte den som bangar ur!! Måste bara tänka lite..

Underbara vågar... det kanske man skulle börja samla på? :) ...och jag hade himla gärna gått på upptäcksfärd i ditt uthus!

Kram till dig vännen!

My Lovely Things sa...

hej!!!

kul utmaning du har hittat på..

ja antar den..ska bara fundera lite...Klart att tallrikshyllor har bvlivit min last...

Fina vågar du har..såna skulle jag allt gärna vilja ha med...

Tycker att ditt uthus verkar vara så spännande...tror nog man kan hitta det ena och andra där...

ha det så gott...
kram anna

Mamma C sa...

Vilken utmaning. Vilket uthus, vad grejer. Jag är mer en sådan som kastar lite för mycket ibland. Ångrar mig och då är det försent.
Kram mamma c

Änglahem sa...

Det där uthuset skulle man rumstrera om i.....tänk vad mycket guldkorn man kunde finna!!!*hihi* så härligt att se att det finns de som har det värre än vad vi har!*fniss* Har inget uthus men väl en stor vind och makens garage*fniss*, får mig lite föreläsningar imellanåt. Nu ska du väl inte handla mer? vi får inte plats!...märkligt tycker jag...han skulle veta om alla mina gömmor*fniss*. Lever efter devisen att det han inte vet har han inte ont av....

Så många fina vågar du har! Har bara en men skulle inte tacka nej till några fler...kanske finns i ditt uthus?!!*tihi*

Ha det gott!
Kram/Ulrika

Annalunda sa...

PS: Willewira-vännen... har du själv gjort bilden till utmaningen??? Kanonfin! Du är bara såååååå duktig!

Kram Annie

Bergagårdens Lina sa...

Jadu, det är helt otroligt vad fort det går att fylla upp alla förråd!

Vi har bott på gården i 1,5 år och vi har redan fullt överallt känns det som... men det är ju så svårt att slänga saker! Kan ju vara bra att ha!

synne sa...

Den där spar vi, kan va bra att ha...
Jo det är bekant hehe....
Ska ha en dag med rensning här hemma med ska jag säga.
Styvsonen har 4 stora burkar med kapsyler....nått för din dotter kanske hehe....
Så allt annat skräp som dräller överallt....
Suck, smärta och ymf!

kram Synne :D

Vörteröl o Norrlands Guld sa...

Kommer bilder så småningom vad som Nisson är svag för,hänger på landet.Vitt o Svart.Kram Peter

Mamma Millan sa...

Hihihi;) Vilket kul inlägg!!!!
Trodde du vart hema o fotat i vårt garage först!!!!

Ja du , inte klokt så man smlar på sig juuuu!! Jag kan ju aldrig slänga nåt juu...om det är fullt nu..hur ska det då se ut om 10 år?..eller 15?...eller 30??????

ja..samlar inte på nåt specifikt,,just bara minnen...kära gamla saker med mycket minnen, men barnen de samlar de.......ojojoj..på ALLT!!!
Min far han är samlare på elit nivå,,,reklampennor!!!!Bara att se hans samling,,nästan som tvång ju,,gör mig tröt på att samla!!;)

nattis på dig!!

~~* W I T H ♥ L O V E *~~
Millan

My Lovely Things sa...

hej vännen!!
nu har jag antagit utmaningen...
kika in så får du se..
kram anna

Gårdsromantik sa...

Men vad roligt - jag är också alldeles galen i vågar. Tur att vi inte går på samma auktioner.Hihi

Du har så rätt - jag går alltid ut hårt när det skall rensas men det sluta alltid med att jag fastnar i nått nostalgiskt tjafs efter en sopsäck!

Kram Maud

Moa/Monica sa...

Oj så roligt att läsa här idag.. ja samlarmani har jag också.. men jag är väldigt svag för porslin, helst gammalt och fint, vackra glas har jag fyndat och visat fler a gånger.. ja så är det ju växter.. och krukor.. usch det är inte undra på att jag behöver fler o fler skåp.. Ha det gott..Monica

country-dreams sa...

vilka härliga vågar, det kan verkligen smycka ett hem!

migoalice sa...

Hejsan Vännen,
Ojsan...det blir ungefär en sådan där känsla av, var ska jag börja, hur lång tid kommer det att ta??

Så där ser det ut i vårat lilla uthus oxå, för att inte tala om i källaren där det är överfullt med saker. Saker som jag säkerligen aldrig kommer att använda... Fast å andra sidan vet man ju aldrig NÄR man få användning av något. Jag är en äkta kräfta, dvs samlar på allt!!

Hoppas att du får en underbar dag, här skiner solen och fåglarna kvittrar...kan det bli så mycket bättre än så?

Kramisar i massor
Melinda

Annalunda sa...

Har skickat mejl till dig Willewira

Cattis sa...

mm... hos oss är det maken som sparar och jag som kastar...

funderar på om det finns något som jag samlar på alls egentligen...

Det skulle i såfall vara saker som har affektionsvärde, eller som ser lite udda ut.

så samlar jag ju på barn och husdjur då ;-)

kram
Cattis

~~*Pennyshouse*~~ sa...

jo det kan jag nog hålla med om ....vi är samlare allihop mer eller mindre.
Jag samlar på melitta filterhållare i porslin....tokiga jag.

Kram Pernilla

Mitt liv - Mina drömmar sa...

Haha. Känner igen det där med motpoler spara-slänga! Jag är sparan i ´vår familj och maken vill slänga ALLT. Till sin hjälp har han sin pappa som inte heller han förstår varför man ska spara på något...

Kram Annica

Anonym sa...

Ja, gör som strutsen....för som sagt kan du alltid behöva något från "guldgruvan" och man vet aldrig när det behövs något nytt;))

Vilken kul utmaning som är i farten, det blir kul att se vad alla samlar på.

Ha en skön helg
Kram Pernilla

Ps. nu lägger jag dig på min länklista

Monika sa...

Hej vännen!

Har skickat en inbjudan till din mail.

Kram

Monika