måndag, februari 04, 2008

Fönster - en överskattad detalj!

Igår gick luften ur mig. "Jag orkar inte..." tänkte jag.

Vi hade besök av en byggare som gick igenom vår ritning med oss och frågade hur vi tänkt oss. Man blir ju inte annat än matt, men att nån har råd att bygga idag är ju underligt?!
Eller egentligen har man nog inte det - det är banken som har råd. :-)

Hur som helst, gick vi bl a igenom vilka fönster vi ville ha. Jag vill ju traditionella fönster (el allmoge/kultur etc) som är hängda, med spröjsar och hasp, samt energisnåla (inte visste jag att de går på ström??? He, he, bara skojar...) och lättvättade. Om det nu finns sådana fönster?

Det är sådan här fönster jag vill ha.
Foto: Karlsonshus


Nu är det så att tycker jag att fasta spröjs är mycket snyggare än löstagbara, men då blir det också dyrare och jobbigare att tvätta. Så vi är i ett dilemma, eller jag rättare sagt. Min man, ekonom som han är, kan med lätthet ta vridbara utan spröjs bara för att det är billigare. Jag däremot får rysningar bara jag tänker på det.
Fast när jag insåg att vi enligt vår ritning skulle komma upp till drygt 20 fönster, inklusive de befintliga, då blev jag lite betänksam... Behöver vi fönster överhuvudtaget?? Är de inte överskattade! Vi lever ju i mörker ändå, 6-7 månader om året.

Jamen, tänk er själva! 20 x 7-8000 kr/fönster är omkring 160.000 kr!!!
Låt bli fönstren, skaffa lampor och köp dig istället en solsemester varje vinter. Det låter väl inte så dumt? För 16.000 kr om året kan du få en rätt trevlig resa och om 10 år så har du säkert råd igen att investera i de där fönstren du ville ha. Bra idé va?!
Jag menar, på sommaren har vi ju ljust natten igenom...

Foto: Allmogehus


Nävars, klart man ska ha fönster. Men var hittar man bra, tåliga, billiga, stilenliga, lättvättade fönster som man inte behöver måla, men inte heller är av plast. Säg mig det, den som kan?
Eller tipsa mig om en bra fönsterleverantör med bra priser - det kanske är en lättare utmaning... :-)Ni får inte tro att jag tappat sugen - nejdå. Jag tröstar mig med att ögonshoppa.
Danmark är ett härligt land - framför allt för den shoppingsugne...

Klicka här så får du se!Vill bara säga det att jag uppskattar er mycket att ni kommer och hälsar på mig och dessutom skriver några ord. Det är jättekul!!
Hade aldrig trott att det skulle vara så roligt att blogga och att man skulle lära känna så många härliga människor. Många kramar på er allihopa!!

Vi hörs igen!
Sov gott!

Kram Willewira

25 kommentarer:

synne sa...

Problem med fönster ser jag.Har ingen aning om någon fönstertillverkare annat än det norska H-vinduet.Men tror kanske inte det är det du vill ha. Tror du finner dom på hvinduet.no
Har fasta spröjs i våra gamla rutor,ett elände att tvätta!
det löser sig ska du se.
Har sagt det jag med. Det är så kul att blogga, man får nya vänner som man tycker man känner så gott.Fast man aldrig träffats. Visst är det konstigt?
Ha en en fin dag idag du vän i östergötland. En gång östgöte, alltid östgöte. Eller vad är man säger hehe.
Kram Synne :)

Anonym sa...

Vilka otroligt tråkiga pengar att lägga ner på "bara" nya fönster...
Nästan man hellre far utomlands*
Nej, hoppas ni hittar nån bra leverantör som har dom rätta fönstren till erat hus.
I vårat hus så hade dom förra ägarna förstört huset genom fönsterbytet...Tänk att där satt vackert spröjsade fönster på ett sekelskifteshus, och dom sätter in stora ny producerade (2 sort.) 3-glas utan spröjs. Hur fult som helst... Så jag gjorde egna spröjsar, kanske inte så fina som köpes men det blev väldigt bra iaf.

Kram
Pernilla

Moas sa...

Ja jisses fönster är dyra.. jag vet.. och sambon skulle dessutom ha allmogefräsning på dem på insidan = extra mycket betalt per fönster naturligtvis. Vi valde Elitefönster.. vet inte om det är bättre eller sämre..men sådana som du visade med spröjs finns där också, i vardagsrummet har vi stora med mittstolpe med kors lite längre upp och en löst spröjs längst upp som kryss.. ångrar inte en sekund nu att de blev de för de är smycket i huset. Huset är byggt 59 så original är ju hängda fönster med mittstolpe och det har vi fast svängbara moderna.. men en snygg fast stolpe i mitten.. och då allmogeprofiler. *ler*. Ett tips är att det finns fönster som är självtvättande.. hur det funkar har jag ingen aning om =).. och aluminiumutsida.. allt för att underhållet ska bli minimalt.. men då kan du säkert plusa på 50 tusen till.. Inga lätta val allra helst inte när man längtar efter sol o värme den här tiden på året.. Ha det gott..Monica
http://moasgard.tradgardsblogg.se/

beas barnslikheter sa...

Vi har köpt våra fönster härifrån
http://www.skbv.se

Det är bra priser och bra garantier. Vi har köpt vitmålade och de behöver INTE målas om inom de närmaste 25 åren åtminstone. Metallramar. Och så olika valfria spröjs - utanpåliggande. Jag tycker helt klart det är att föredra även fast det förstås inte är samma sak som fasta, men det ÄR inte snyggt med mjölkiga rutor eller mellanrum mellan kryssen bara för att man inte ids stå och peta med en trasa i tid och otid. Av med spröjsen -Snäpp, snäpp...pysch, pysch med glasrengöringsmedlet...och så snäpp, snäpp - tillbaka med spröjsen. Så ska det vara. Man måste kunna leva med fönstren också.

Ansök om bidrag för fönstren också. Du får tillbaka mycket när du byter ut fönster när du samtidigt ändrar din energiåtgång i huset. Min väninna har bytt cirka tolv fönster och fick tillbaka 10.000 kronor här i dagarna. Inte så dumt...när man ändå var tvungen att byta dem liksom. :-)

Lycka till...och som sagt...rekommenderar skånska byggvaror - har även köpt ytterdörren från dem. (Och bor INTE i Skåne, utan de leverar över hela landet)

Bea

mittiminvillervalla sa...

Ja inte är det lätt det där med fönster. Tycker själv dom med spröjs är så vackra. Några tips kan jag tyvärr inte heller ge! Skulle nog behöva några bra såna själv faktiskt! ;o)

Fast här åker målarpensels fram när det blir sommar. Våra fönster är brunlaserade! URK! Hur snyggt är det på en skala...!!! :o)

Vilken fin "ögonshopping" sida du länkar till. Precis vad jag behövde en sån här snöig och grådaskig dag som vi har här idag.
Så det tackar jag alla hjärtligast för! ;o)

Ha det så gott!

Kramisar Monika

Annalunda sa...

Hej Willewira!
Vi har fasta spröjs... och det är jag glad för...visst är det mycket pengar men det är bättre att ta den smällen än att sen gå och gräma sig... Vi måste byta vårt tak (antagligen i sommar) och det handlar om många många tusen om det ska bli så som vi vill ha det... Smällar man får ta... den som vill vara fin får lida pin... :)

I vårt hus sitter återställda allmogefönster---jättefina och säkert ruskigt dyra när de sattes in. De ersatte hemska perspektivfönster som ca 1958ersatte alldeles ljuvliga jugendfönster... DE hade jag velat ha tillbaka....

Det är så himla roligt att läsa din blogg!!!!

Kram Annie

Peters projekt sa...

Jovars, det kostar att ligga på topp. Vilken härlig all-inclusive-resa till Karibien det hade blivit ;)

Tack för ditt stöd kring det bruna/vita bordet. Det skall inte målas - golvet blir vitt och då godkänner hustrun min "vägran". Har annars vita textilöverdrag till de bruna skinnstolarna och väldigt ofta en vit duk på bordet - funkar alldeles utmärkt.

Gillar din banner förresten, både grafiskt och innehålls-/informationsmässigt. Du kan det där ;)

Grattis till "återtåget" med tanke på vad du berättar i din profil. Kan förstå att det känns härligt att inspiration och vision äntligen når längre än till hjärnan ...

Keep it up! / Peter ;)

Vörteröl o Norrlands Guld sa...

Tvättningsfria fönster borde fixas omgående,men det är klart de har ja redan.Maritha tvättar alla fönster ja gör allt,allt om ja bara slipper de däringa fönstren,randigt o fläckigt är vad det blir när ja försöker.hua.
Kram Peking-Peter.

Annalunda sa...

Tittade bara in för att säga hej! Kram Annie

Mångsysslare sa...

Dine linker er jo bare livsfarlige. Vil ha, vil ha, vil ha... slik går mine tanker når jeg ser sånt.

Källgården kommer til å få sine vinduer renoverte i vår når hele store rommet renoveres (pågående prosjekt siden i høst). Du skulle kanskje ta turen hit og se på det. Tror endel av glassene kan være fra husets opprinnelse en gang på 1700-tallet. Er i hvertfall håndlagede.

Nå har vi bestemt gulv og tapeter og hvordan taket skal se ut. Litt av en prosess med renovering når det er 4 eiere av gården. Selv er jeg jo bare gift med en eier, men fikk erstatte han i valget av utseende.

Ikke det at det blir aktuelt for dere med gamle håndlagede glass og kitt og sånt, men det kan jo bli inspirasjon ut av å se hva andre gjør. Jeg tror jeg skulle satsa på moderne vinduer med løstagbare sprøys. Har bare hørt positivt om det. Det er koselig med gammeldags, men jeg tviler på at det er verdt det ekstra arbeidet det medfører seg.

Kristin sa...

Hejsan! Och tack för att du lämnade ett litet "avtryck" hos mig! :-)

Vi håller på att bygga ut vårt hus som ju är ett gammalt 1800-talstorp. Vi har moderna tvåglasfönster med fasta (genomgående) spröjs, vi gjorde nya till huset när vi flyttade in 2001. Minns inte vad de kostade, men nu har vi också låtit ett litet lokalt snickeri göra fönster + franska glasdörrar till utbyggnaden så att de blir likadana som de befintliga fönsterna. Detta kostade ca 15000 inkl moms för 7 fönster + 1 par glasdörrar. Då levererades fönsterna omålade och utan glas. Sedan har vi själva målat fönsterna (alltså bågarna), sedan lämnat in på kittning och för glasisättning hos en glasmästare, också lokal, denna faktura kom igår och var på 5000 kr inkl moms. Dvs 20 000 inkl moms för alla fönster och så dörrparet!!!! BILLIGT om man jämför med stora fönstertillverkare. Då är det så klart inte treglasfönster, men tvåglasfönster håller energi bra också. Man får förstås lägga lite tid själv på att måla och köra fönsterna fram och tillbaka till glasmästeriet men det är det värt.

Kan du inte kolla med något lokalt snickeri om de har erfarenhet av fönster? Då får du exakt måttbeställda fönster och med precis den profilhyvling du önskar på spröjsen osv. Vi tycker det var super!

Ha det bra
Kram Kristin

Under en vind sa...

Visst är det trist att allt ska var så dyrt när det gäller hus och renovering! Man önskar att det vore loppispriser på allt....hi hi...

De hus du visar är helt fantastiska!!!

Hoppas att ni hittar något som passar både smak och plånbok! Stor kram!

Annalunda sa...

Tack för tipset Willewira! Det var kul!!! Kolla Annalunda så ser du vem jag är... ;)
Kram Annie

Vita tankar sa...

Har aldrig haft problem med fönster...har tyvärr inget hus än att sätta dem i! Tycker att du funderar på väldigt vackra fönster och de spelar ganska stor roll för helhetsintrycket...men det är jädra massa pengar!Kanske man kan kompromissa? Ha enklare glas på nedervåningen och de snyggare upptill? Ja, nej...jag vet inte.

Kram iallafall!/Linda

Pernilla sa...

oj..vi har samma problem..Vi måste oxå ha nya fönster men de kostar ju skjortan..huvva.
Vi planerar att byta rum för rum.Då blir det ju inte alla pengar på en gång.
Kram Pernillis

mittiminvillervalla sa...

Hejsan!

Du har en utmärkelse hos mej.

Ger den till dej för att jag tycker din blogg är så trevlig och det är ju du också :o)

Du skriver alltid så personliga kommentarer, vilket känns så gemytligt och vänskapligt. Det uppskattar jag :o)

Kram Monika

Cattis sa...

å nu blev jag så sugen på att besöka Köpenhamn... eller London... eller nå`t. Vill vårshoppa. Ge mig en resa och ett presentkort på en obestämd summa pengar ;-)

Vad det kostar med fönster då... jättesnygga fönster du önskar. Men... hur putsar du dem med fasta spröjs, måste vara pilligt. Vi hade löstagbara på vårat hus vilket ju var smidigt. Begår jag helgerån nu...*ler

Ha en fantastisk fredag kväll och lycka till med fönsterfixet :)
kram
Cattis

Designe sa...

Hej och tack för dina snälla ord hos mig! :)
Huga va dyrt det är med fönster! Håller med om att det är snyggare med fasta spröjs än lösa men mer praktiskt!:) Jättefina fönster som du visar! Tycker ditt hus är så himla fint och fina fönster där vid ingången! Ha en fin helg! Kram :)

Nygammalt sa...

Stort tack för alla fina ord du skrev hos mig! =)
Ja dumsnål ska man inte vara, inte när det gälle så futtiga saker som bestick...fönster däremot är ju lite dyrare ;) Hoppas du hittar några du gillar till ett rimligt pris. Det är ju hutlöst vad det kostar!

Du är mer än välkommen att titta in hos mig igen!
Kramar S.

Mamma Millan sa...

hallååå!!!
Ville tacka för den fina kommentaren på min blogg...blev så glad såååå!!

Maila ju dig...har inte fått nåt tillbaks...men undrar om detta kan va din andra sida???

trevlig Helg!!!

Mamma Millan sa...

Just det fönstren med!! Det är allt värt att lägga lite extra pengar på fönster o spröjs!! Spröjsen är ju som ett smycke på huset...det gblir så fint!!
Vi bytte alla våra(30) spröjs till gammeldagsa med kryss up till o det blev såå fint!! Vi tog löstagbara ...lättast när man ska putsa,men som sagt, inte billigt!!

Trevlig helg igen då!!

Hwita villan sa...

Hallå där! Vilken superhärlig blogg du har! Tack för kommentaren hos mig. Hoppas det är okej att jag länkar. Helt klart en ny favorit!

Åh vad jag skrattade när jag läste ditt inlägg om fönster! Men jag tror du blir glad om ni har fönster till huset ändå ;-).

Ser att du också fallit för Greengate-grejorna. De är ju bara såå härliga!

Kram så länge!

Nässelblom & choklad sa...

Vad mycket fint och läsvärt du har här i din blogg!

Poppins sa...

Har aldrig tänkt att fönster kan vara ett sådant problem... Det lät häftigt dyrt. Men fönster är ju husets själ så man kan ju inte sätta in fönster som inte alls passar in. Du får nog säga bye bye till Kroatien om det ska bli nya fönster. Eller vinna på tipset. :)

Viveka på Humlebacken sa...

Menmenmen, inte ska du välja löstagbara spröjsar... Vi håller just på att bygga ett Karlsonhus, och vi har valt precis de fönsterna du visar på bilden. De är underbara, och jag blir glad varje gång jag ser dem. MAn behöver ju inte putsa de övre 4 rutorna varje gång... Där ser man ju ändå inte ut.
Kalla gärna in vårt hus på http://humlebacken.blogg.se

hälsningar
Viveka på Humlebacken