måndag, februari 11, 2008

Vardagsrum och drömmar!

Idag tänkte jag bjuda in er i vardagsrummet. Rummet vi inte rört när det gäller renovering.
När vi flyttade in i huset så såg det för bedrövligt ut överallt, utom i vardagsrummet - det var helt okey. Däremot de andra rummen...Köket var litet, toaletten ännu mindre och under trappen, nålfiltsmatta i hela huset (utom kök och vardagsrum)fruktansvärda tapeter m m.


Vardagsrummet var det rum som gick att ha som det var och så har det förblivit. Med åren har jag ändå kommit att tycka att rummet är alldeles för mörkt, trots att det ligger åt söder. Tapeten är en linblomsgrön väv, taket är kantat av en dekormålning som går i vinrött och grått. Murstocken är målad i grönt med rosa blommor och har en hylla av svart marmor.I stort sett gillar jag rummet förutom tapeten som jag vill ha ljus, med stråk av grått/silver i. Jag har länge velat göra om, men eftersom vi ska bygga till och det troligtvis medför att vi tar bort en dörr och flyttar den andra så är det inte stor idé att göra så mycket nu. Fast ska jag vara ärlig så är det svårt att vänta...

Ungefär så här hade jag tänkt mig.

Jag vill också ha en vit murstock med en liten kamin som sprider den värme som vi så ofta saknar i detta rum. Vi har element, men torpargrunden under gör att golvet är iskallt och när vintern håller sig kring nollan (som i år) så blir det gärna lite rått inomhus. Inte mysigt!!

Det fulaste jag vet i ett vardagsrum är en stor hyllsektion full av grejer. Gissa vem som har en sådan - VI!! Faktum är att jag har tagit bort en sektion för att minska känslan av att bli överfallen av en hylla när man sitter och tittar på tv.
Men den är fortfarande fruktansvärd.
Observera de stora högtalarna längst upp - snacka om att känna sig övervakad. Är som två stora ögon - "VI SER DIG"! Det blir till att investera i små nätta högtalare, som går att gömma, så fort vi byggt till.

Ni ser ju hur fruktansvärt fult det är med en stor hyllsektion.
Lägger ni märke till att vi håller på att städa? Man kan skymta dammsugaren... ;-)


Mot denna väggen skulle jag vilja göra en lång skänk med gamla fönster som dörrar och med ett snyggt tyg innanför fönstren. Därinne skulle man kunna gömma alla spel, video- och dvd-filmer, cd-skivor etc. Ovanför vill jag ha en platt-tv, inte så snyggt men den tar mindre plats när den hänger på väggen. På väggen vill jag också ha några hyllor där de böcker man återkommande läser i kan ligga. Och sedan vill jag ha en tavla på väggen, gärna av Lina Gardelid. De är underbart vackra, särskilt den med änglavingar.Våra soffor vill jag inte ens ta en bild på. De är endast 12 år gamla, i brunt skinn och var svindyra när vi köpte dem, men är idag nedsuttna och väldigt slitna efter småbarnsåren och några katter som undersökt kvalitén med sina klor. Här skulle jag vilja ställa en stor, lite svängd soffa i vitt eller grått tyg. Till sällskap får den ha två öronlappsfotöljer med varsin fotpall. Kanske att en schäslong kan få plats också, vi får väl se...

De här kanske vore något, i vitt eller grått...Kommer från Norell möbler.


Det stora trärena skåpet är från 1700-talet. Det stod i många år hemma hos mina föräldrar i källaren, trasig och med flagande målarfärg. På den tiden skulle ju all färg bort och så blev det. Har varit på gång att handla beslag, men de ska ju vara från 1700-talet och de hittar man inte var som helst. Har du något tips?Vi har ytterligare ett skåp från 1700-talet, men det är svartmålat och dekorerat med guld någon gång på 20-talet, tror jag. Det var ju modernt då. Fy skäms på er säger jag! Hade velat ha det som det var. Likaså golvuret med en visare har de målat svart. Vet inte exakt årtal på uret, men det har säkert ett par hundra år på nacken. Både skåp och ur har jag fått med mig från föräldrahemmet.
I vår bekanstskapskrets har man väldigt roligt åt alla mina (idag våra) skåp. När vi gifte oss så hade man gjort en sång om alla mina skåp. Och ni kan tänka er alla stön som hörs när vi frågar om hjälp vid flytt. Det är rena rama turen att ingen brutit ryggen.Slagbordet vid fönstret kommer från min morfars barndomshem. Det är från 1800-talet och väldigt slitet. Alla reglar under bordet är trärena och urgröpta från slitaget av skor. Tyvärr är det ganska vingligt och vi har försökt laga gångjärnen, men hålen är så utslitna att det inte fastnar. Innan jul så testade vi med att göra en gegga av lim och sågspån och fyllde hålen. Därefter fick det torka innan vi på nytt borrade nya håll. Det har fungerat hjälpligt, men vi får nog vända oss till en yrkesman som kan hjälpa oss.
Stolarna är en del av en större möbel och kommer från makens farföräldrar.Pianot var min mormors och på det spelade hon så ofta hon kom åt. Jag kan se henne när jag vill. När pianot stod hemma hos mina morföräldrar så hängde över pianot en tavla av Jesus på Oljeberget och så gör det hos oss också. Men vi har skippat paraden av släktfoton som brukade stå ovanpå pianot.Det är ofta man hör om folk som byter ut hela sitt bohag för att köpa nytt. Det är säkert jättekul, men inget som jag skulle kunna göra. Det ligger för mycket minnen i våra möbler, för mycket historia. Och det är en annan sak som gör en möbel levande - att det finns historia om andra människors liv i det. Det är väl också det som göra att jag drar mig för att måla våra möbler vita...hur snyggt jag än tycker det är. Det känns som om jag målar bort deras avtryck i möblerna.

Nostalgisk?Ja, ganska...faktiskt...men det är inget jag skäms för. Tvärtom, det är miljövänligt att återanvända släktens gamla möbler. Så med det är vi väl rätt hippa egentligen, eller vad säger ni??


Tack för att ni finns! Ni förgyller mitt liv! Som tack bjuder jag på lite blommor...Ha en skön tisdag!

Kram Willewira

11 kommentarer:

Pernilla sa...

Tusen tack för blommorna!Ljuvligt...
Vilket hem du har...spisen kommer att bli kanon i vit skrud.
Mycke härliga saker.

Kram Pernilla

Vörteröl o Norrlands Guld sa...

Hjälp,hade ja så mycket i huvet så skulle frun skilja sej.
Nix tror inte det men visst är det skoj att förändra,byten av rum är på gång här så tapetsering o målning är väl att förvänta.Hjälp igen.Kram Peter.

Bergagårdens Lina sa...

Jag håller med dig att det är roligt att ha möbler och föremål som har en historia! Hemmet känns mer levande då!

Man kan aldrig ha för många skåp! :)

synne sa...

Vilken vacker tacklist. Spisen skulle göra sig med en kamin framför. Fick lite skräckfilmskänsla när man såg högtalarna på hyllan.....
Vacker blombuket.Tack för den hehe.
Fortsätt förgylla vår dag med dina inlägg och bilder.
Kram Synne :D

MormorRuthsAnn sa...

Tack för mycket intressant rundvandring! Ja, det där du gjorde med bilden av spisen tycker jag såg riktigt fint ut! Du skall väl behålla den vackra målningen i taket??? Tänk att ligga där och måla detta, säger bara som du sa historia! Det är svårt det där med möblers vara som de är eller måla. Du har så många minnen i dina möbler så jag förstår dig mycket väl att inte vilja måla dem...kanske golvet istället skall få färg...??! Lycka till med rummet!
Kram Ann

Designe sa...

Oj, så mycket fint!...vilken vacker rödgrön dekor på listen längst upp...väggarna skulle bli såå fina i grått. Fint med målning på murstock oxå men kan förstå att du vill ha den vit ändå. Det låter jättefint med den planerade skänken och vilka fina vita stolar det står där vid fönstret! Ha det gott! Kram :)

mittiminvillervalla sa...

Så fantastiskt mycket fint du visar! Vilka vackra möbler! Och så kul med allt du skriver och berättar. Sånt älskar jag! Den vackra takmålningen är ju helt underbar! Tror precis som du att det skulle bli fint med ljusare väggar.

Har samma problem som du med högtalare och böcker. Våra högtalare är så stora att dom står där som en mindre byrå. Stora, svarta och otympliga! Och alla böcker, som man inte kan slita sig från, vad ska man göra av dom! Det där med förvaring kan man nog aldrig få för mycket av!

Ibland säljer dom gamla beslag på Tradera. Du kan ju kolla där!

Ha en underbar dag!

Kramiar Monika

Ann-Catrin / finthemma sa...

Oj vad härligt att få komma på visit hos er... ni har många och väldigt vackra möbler...lyckliga ni!!
men jag förstår dig angående hyllsektionen!!
kramar A-c

Annalunda sa...

Willewira hej!
Tittade in till dig redan igår men då var det så mycket att jag inte hann lämna någon hälsning... gör det nu istället. Hoppas allt väl med dig... jättefina saker du visar... skåpen är fantastiska tycker...älskar ju skåp...stolarna kanonfina... (vill ha!)takbården tycker jag är fantastisk...spisen jättefin som den är men skulle säkert vara fin även vit... jag håller med dig helt och hållet...man kan inte gå på allt med färgpytsen...då målar man ju bort en del av historien... ett levande hem består av en blandning tycker jag... Du har ett sånt!

Jättekram Annie

Mamma Millan sa...

oj vad mycket vackra bilder...vad fint du har...gillar taklisten!!
Trevlig alla ♥ dag!! Välkommen in på nybakad cupcakes, på min "NYA" blogg!! kram Millan

Willewira sa...

Tack snälla ni för alla fina kommentarer om vårt hem!

Själv är jag så hemmablind och tycker det mesta ser tråkigt ut. Men det är väl så för alla, antar jag.

Vi kommer att behålla taklisten, absolut, men jag kommer måla om murstocken. Den gröna färgen blir så dominerande annars.

Dessa möbler som jag visat kommer jag nog behålla som de är, men det finns ju andra rum.... :-)

Önskar er en bra dag och ska försöka ta mig tid i kväll att hälsa på hos er alla...

Kramar Willewira