fredag, december 19, 2008

Hostattacker och tysklandsjul... och massor av stress!

Det är den nittonde december!!

Nämen nu får jag faktiskt ta mig i kragen och skriva i bloggen!!! Jag har verkligen försökt, men det har inte gått. Orken är som försvunnen...

För den som följer min blogg så är det ingen nyhet att jag drabbats av en förkylning, men att den skulle bli värre under min tysklandsresa det vet ingen, och det beror ju på att jag inte berättat det. Så klart!! Det jag har berättat är dock att min hosta inte är att leka med. Den låter! Och det högt och mycket! Alltså inget för den som vill förbli anonym.

Alla har bekymrat sig för min hosta... på flyget, i affärer, bland vänner, nya bekantskaper, etc... Först tycker de synd om mig, sen blir de livrädda att de ska få samma hosta. Till slut känner man sig som en leprasjuk... Men, jag kan trösta alla att min hosta smittar inte. Den har jag haft sen barnsben, då min kära mor fick ta emot skäll av grannkärringarna för att hon skickade ut sin dotter med kikhosta (trodde de), och denna hosta kommer jag få dras med. Det sitter i luftrören. Inget att göra åt. Nog om detta!


Tyskland... Just det ja!
Har nästan glömt bort att jag varit där. Naturligtvis väldigt trevligt och väldigt mycket jul!
En av mina allra bästa vänner bor där nere med make och hans barn. Alltid lika roligt att träffa dem.

Om tyskland kan man säga mycket och idag ska det mysiga fram. Om vi tycker att vi pyntar till jul i affärerna, så är det inget mot vad tyskarna gör. Både inne och ute. Kan ju inte säga att det är åt det lantliga hållet, snarare det kitschiga eller överdådiga. Men vi kan ju inte alla ha samma smak. Även i Sverige har vi ju de som hemfaller åt det överdådiga...

Första kvällen i tyskland tog vi en tur för att titta på hur man pyntar sina hus och trädgårdar till jul... En del bättre och en del hellre än bra.Den här siste har väl inte ansträngt sig för mycket...
(alla bilder är klickbara)

Andra dagen åkte vi in till Düsseldorf för att shoppa och gå på julmarknad. Mycket folk, mycket att se, gott att äta och dricka, shoppinglusta... precis som det ska vara.


(Bilderna är klickbara)I Düsseldorf finns det en konfektyraffär som är omåttligt kända för sin champagnetryffel. Deras skyltfönster går inte heller av för hackor...(Bilderna är klickbara)

Inte heller granarna i varuhusen... Observera att ni ser endast halva granen och att vi står på andra våningen.Kvällen avslutades på en Italiensk restuarang. Mums! Samt med en promenad längs Rhen. Fullmånen var magnifik!


Lördagen tillbringade vi i Hillden, den lilla staden utanför den stora staden, där mina vänner bor. Små julklappar inhandlades och en fika intogs på en av stadens små kaféer.
På kvällen firade vi vännens make och hans förestående födelsedag. Tyvärr mådde jag inte så bra, utan jag intog det horisontella läget - sovandes.

Söndagen började lugnt och fortsatte så under dagen. Åtminstone för mig som stannade hemma från Köln. De andra for dit, men kom hem efter 4-5 timmar igen. Det hade varit så mycket folk att besöka julmarknaden inte varit att tänka på. De gick och tog en glühwein i stället. Jag satt hemma i soffan och sov. Vad gör man när hostan håller en vaken om natten?? Just det... sover.

Måndag... och hemresa. Väldans vad fort tiden går när man har roligt! Eftersom flygplatsen Weece ligger alldeles vid holländska gränsen så passade vi på att åka över den och besöka två Trädgårds-, inrednings-, och husdjursaffärer. Och det var det värsta jag sett!! Eller det bästa, rättare sagt!
Men se själva så förstår ni...

(Bilderna är klickbara)

Helt otroligt mycket julsaker... vilka dekorationer... inredningsprylar!!! Och mina pengar var så gott som slut!!! Katastrof!!
Jag har sagt till Maken att nästa år åker vi ner med bil och släp för att handla julsaker. Så det så!! (Han såg måttligt road ut.)

Jag kom alltså hem på natten till tisdagen... och har sedan dess inte fått något gjort pga hostan. Idag håller jag på att gå upp i limningen av stress. Har skällt på barnen för att de inte plockar undan sina saker... men ändå har mage att gå och önska sig både det ena och andra. Tror det blir varsin dammsugare i julklapp, istället för spel, kläder och diverse annat de plitat ner på sin lista. (Usch, fy för sura mammor...)

Just nu, ska jag ärligt erkänna, avskyr jag julen. Fy, blä, spott och tvi!

Men det är nog mest för att jag känner som att det hänger på mig om det ska bli jul i huset. Baka, slå in julklappar, laga mat, sy julgardiner (jag vet! jag har inte hunnit...), pynta, damma, stryka dukar, skriva julkort etc... inget är gjort och jag har 4 dagar på mig.

Faktum är att jag funderat på att bojkotta julen (med alla måsten) och bara fira det som firas ska - dvs jesu födelse.
Jag tror inte Han hade tänkt sig att jag ska känna och vara så här. Han vill att jag ska glädja mig åt hans födelse... och känna julefrid.Så ta ett djupt andetag och coola ner dig Willewira. Fokusera på det som är viktigt
- Att vi har varandra!

Nu ska jag pussa mina barn och säga att jag älskar dem.

Tack alla ni som tittar in till mig, säger hej, uppmuntrar mig, bryr er... Jag tycker så mycket om er!! Kom ihåg det!! Ni har en stor plats i mitt hjärta!

Tills nästa gång... Allt gott till er!

29 kommentarer:

synne sa...

Hej goaste du.
Blir lite orolig för den där hostan.
Det har satt sig i bronkerna tror jag.
Får så ibland med. Då hjälper astma medicin. Hör med din läkare om du inte kan få det, om du inte redan har det.

Ser att din Tysklands resa gick bra.
Kul med en resa i juletider.
Härliga bilder från din tur måste jag säga.
Får sån lust att resa.
Älskar julen. Men inte detta överdåd som härjar numera.
Här blir det minimalt med allt i jul. Kanske just för att vi blir ensamma i julen. Vilket ska bli både skönt och konstigt.
Har haft huset fullt här i alla år.
Men inte i år. Det kommer nog folk på besök så det blir inte helt tomt.
Kom över ni med vet jag hehe...
Här finns plats.

Nu ska jag baka ut min bröddeg. Mitt i natten, japp :D

Ha det nu så gott min vän, ta det lugnt fram till jul.
Slår en signal endera dagen.
Kram från mig och maken.

RANA sa...

Lilla gumman.

Nu är det tufft, alltså? Massor av kramar till dig! Du gör helt rätt - bort med alla måsten!!!! Jag har inte köpt en enda julklapp än, inte skickat några julkort, inte julstädat, julpysslat, julbakat. Herre gud, vilken dålig kvinna och mamma? NEJ! Jag vägrar ha dåligt samvete. Det ska du också vägra. Just nu kostar duktigheten mer än vi har råd med.

Synd att du är för hostig för Stockholms-trippen. Jag får krama dig femfaldigt mer sen när vi kan ses nästa gång.

Julkramar och pussar,
Rana

Och du, TACK för alla fina ord. Jag blir varm i hjärtat.

RANA sa...

Och du, härliga bilder på julkitschen. Här i förorten är de inte så dåliga heller. Halleluja.

Gårdsromantik sa...

Förstår precis vad du menar!
I år blir det en väldigt sparsmakad Jul hos oss - man får ta det efter ork och situation.

Härligt då att få se dina överdådiga Julbilder från Tyskland - så man fick sig en rejäl injektion av Julpyntande.

Kram Maud

Helena - nyckeln till mitt hjärta sa...

Ja, fy denna julhets! Jag tror alla får en släng av den mer eller mindre någon gång innan den 24:e. Ta det nu lugnt och kurera dej, och som du säger, låt oss fokusera på det som julen verkligen handlar om istället. Det har varit ovanligt lätt för mig i år. Fattig som en kyrkråtta och fullt upptagen med betygshetsen har jag inte hunnit bli stressad över julen. Jag har knappt köpt någonting alls. Några enkla små gåvor bara och så har jag bakat lite och gjort julkort. Julkorten ska jag åka runt och lägga i brevlådorna i morgon för att spara in på porto.....om jag inte blir ekonomiskt sinnad efter den här svackan kommer jag aldrig att bli det ;D
Tack för dina goda fina önskningar å minga vägnar! Självklart kommer jag fortsätta att titta in till dej i fortsättningen också. Nu ska jag gå och se vad Esset har för sig. Hon har blivit lättare att hålla koll på nu, hon har nämligen en förskräcklig hosta som avslöjar var hon är och gör bus....

Anonym sa...

Hej!
Stackars dig som hostar så! Känner dock igen det, jag har ju haft den hemska hostan själv nu. Fick Coccilana-etyfin av doktorn, det slår ut hostcentra, och det var jäkligt skönt. Just att få sova. Jag tog den bara till natten.
Hoppas du kryar på dig! Och som sagt, man får ta den jul det blir, när man är sjuk och inte klarar av att fixa till allt man tänkt sig!
Vi har inte ens adventsstakarna framme, än... Julklapparna är köpta och det är allt!
Hulda

Viola sa...

Du är ju för härlig Anna, för det första, så tråkigt att du nu åkt på hostan, men kanske inte underligt som du hållit igång sista månaden, jag föreslår bloggträff i Tyskland till jul nästa år , skulle väl vara något, eller,...skönt med en som har blandade känslor för jul, det uppskattar jag stort, har alltid levt med dem,men sista åren har jag tagit bort så många måsten så nu känns den ganska OK, vi har så många släktkalas i december pga födelsedagar och lilljul och gu vet vad det är allt, så ibland är det lite too much...födeledagsmiddag ikväll igen med släkten, säg inget, din om´och min hemlis-jag alltså....så när den är avklarad då brukar julefriden infinna sig, hoppas ändå helgen blir bra med alla måsten och jag hoppas oxå innerligt att du mår bättre, vi hörs "ordentligt" efter alla helger och bestämmer något kul, detta har vi redan pratat om Nostalgi-Mari och jag, vi måste bara ses igen, det var så himla mysigt, oj då det blev väldans långt och köket kallar, kramar

Ann-Catrin sa...

hej vännen!!

det där lät inte bra.. hosta är ju så förbannat efterhängset.. ursäkta uttrycket men...

Nu får du krya på DIG!!

Härliga bilder som alltid hos dig.. blir lite Tysklandsugen nu!!

Kramar och GOD JUL!
Ann-Catrin

S o F sa...

Bra tankar om julen. Blåser över lite krya-på-dig och Lugn-och-ro-kramar!

Det går att förändra enormt mycket när det gäller julförberedelser och man kan uppnå en helt (nästan) stressfri december, om man bestämmer sig för det.

Och en intressant sak som jag lagt märke till är att när jag inte kan/vill/orkar så börjar plötsligt maken vakna till liv. :) Toppen!

I år ska vi för första gången ha julklappsfri jul. Det har alltid i alla år varit "mitt" projekt. Så vad händer i år när jag inte ägnar klappar ens en tanke, jo maken säger: "Jag funderar på att köpa i alla fall nån liten sak till xx..."

Jaha?

Och när jag säger att vi firar ensamma på julafton, och fixar julbord till bara vår familj.

Då säger maken helt plötsligt: "Men jag lagar maten och så ber vi xx och xx att komma också".

Jaha?

Där ser man!
Så om vi (som brukar ha huvudansvaret) tar några steg tillbaka, så kanske våra partners (om vi har några vill säga) får en chans att stiga fram.

Detta blir ju lite generaliserande tankar om hur många traditionella förhållanden mellan man och kvinna ser ut (i alla fall i min generation och längre tillbaka). Jag vet att inte alla har det så här, men i alla fall kanske FÖR många.

Varma hälsningar!

Betongänglar sa...

Hejsan Vännen!
Vilka härligt fina bilder du visar - vad mycket saker, ett verkligt eldorado för en pyssel och inredningstoka...
Hoppas din hosta blir bättre snart. Vi hade kräkdag idag, dotra fick hämtas hos kusin på fm - nu har hon sovit hela dagen så vi får hoppas det blir bra nu...
Kramar/Annelie

lottens vita och gröna sa...

hallå vännen! nog känner vi lite så här alla vi kvinnor...att allt hänger på oss! jag tror att vi måste ruska om vandra och ge upp lite, julen kommer ju ändå, och man vill ju inte sitta som ett torrt skinn i soffan med tom blick när dan väl kommer, ingen bryr väl sig om antalet kakor och godis, man kan ju handla sånt klart, dom är goa med ju! i år struntar jag i julkort, det riste i min duktighet när jag fick värsting scrapkortet av en go vän...jag mejlar henne en julhälsning, näääääää julen får inte göra att vi går i spinn på att alla traditioner ska följas, och gnäller ungar och gubbar kan dom ju ansvara för det i fortsättningen!
ta hand om dig nu goa willewira så att du är likson öodrät på julafton, det betyder nåt, att du är med! varmastekramen till dig lilla hostfia!//lotten

Mamma C sa...

Ja det är mycket man vill få gjort innan jul. Man gör listor, blir inspiraerad av andra bloggar och så det gamla vanliga som ska göras. Nu har jag gjort en del, men jag har inte varit sjuk som du. Och när jag tänker efter så hade inte jag behövt gjort allt detta som jag har gjort. För vet du, det blir julafton i allafall. Och för det mesta så brukar den bli hur bra som helst. Ta en varm kopp te och kryp ner únder täcket och kurera dig ordentligt.
Kram mamma C

Mångsysslare sa...

Hei, du! Jeg har gått og lurt litt på når du skulle fortelle fra Tysklandsturen. Så mye fint du fikk se!

Det er kanskje litt sent for denne julen, men kan passe å bringe på bane for neste jul, at du legger ned endel prosjekter, som städning, paket, kaker og mat og sier at vil familien ha det til neste jul, så får de fordele oppgaver mellom seg, så du ikke sliter deg ut. Her har vi forsøkt å si at vi gir ikke gaver, men så kom vi på at småbarna må få og ifjor tok frøkna affære og dro på julehandel og kjøpte julegaver til foreldrene. Det gjentok seg i år. Håper det ikke akselerer mer.

Julekort skriver vi ikke (med unntak av de i Norge og England som jeg ikke klarer slutte å skrive til. Det er lettere for mannens bekjente som fikk beskjed om at de ikke fikk julekort for 20 år siden).

Uansett synes jeg du skal sette deg ned og ta det med ro og sette mann og barn på det de kan best og fire på kravene så du blir av med hosten. Jeg hørte deg hoste sist du var forkjølet, og sånn hoste er ikke noe å ha!

Nå har jeg tenkt å rydde bort ullen jeg tok fram til sist gang du var på besøk, så skal det bli jul i det rommet også. Jeg håper mannen finner en gran idag, så vi har det klart i kveld. I morgen skal vi ha en så dum tradisjon som lilljul. Det må jeg nok få avskaffet ;-) Det er jo bare jeg som må gjøre alt og har ingen glede av det selv.

Lallis - liv och leverne sa...

Vad kul och mysigt att se bilderna. Och du, krya på dig, vännen!
Kram Lallis

Lotta sa...

Härliga bilder! Tråkig hosta :-(
Håll fast vid det du skrev längst ner i inlägget, fokusera på det som är viktigt! Julen kommer ändå men visst är det jobbigt att inte hinna allt man vill! Lycka till med allt och var rädd om dig!
Kram Lotta

Hjärtat Mitt sa...

Sån himla otur att du skulle få sån hosta när ni skulle iväg :(
Men ni verkar ändå ha haft en mysig resa.
Snacka om julstämning!!!
Det sista stället verkar ju rent livsfarligt. Var det dyrt?
Hade nog fått panik om jag kommit till ett sånt ställe utan pengar :)
Och du, ta det lugnt. Ni får alldeles säkert en mysig jul ändå.
Vill önska dig en riktigt God Jul!

Karmar Mari i Marieholm

LillaFlisan sa...

Vilket inlägg!!!!!!
WOW!

En riktigt god jul önskar jag dig!

Julkram

Flisan

Elin sa...

Hej!

Vad mycket fina bilder du visar! Inspirerande! Jo, jag har julgransfot + hink. Det är tricket! :-D

God jul!

kram e

Angel.Pearls sa...

Fina juliga bilder! Jag "förenklar" vår jul (färdiga köttisar, färdigkokt skinka klar att griljera osv..) -gör bara det som känns viktigt.Fin jul o hoppas du också får lite julefrid// Eva

Heaven and Earth sa...

Vilken resa du haft! Vilket överdåd i butikerna, men jag skulle gärna varit med i inredningsaffären!!

Låter väldigt jobbigt m din hosta, hoppas det lugnar, sig så att du kan få njuta en lugn o skön julhelg!

Många kramar!
Iréne

Hemma på Landet sa...

Hoppas att du är bättre i förkylningen nu gumman.
Ta det lugnt nu. Det räcker med köttbullar.;-) Puss

Vörteröl o Norrlands Guld sa...

En slö bloggare säger God Jultill hela familjen.Sköt om varandra.
Kram Peter.

Inspiration i vitt sa...

Hej Willevira, vilket härligt inlägg jag blir alldeles varm och glad i hela kroppen. Precis så som du känner känns nog igen hos många. Ta det lungt nu och försök att njuta lite det blir jul vilket som helst.
Vilken underbar resa ni gjort har klickat på vaarenda bild och det är ju helt otroligt.
Visst kan man väl få bli sur och grinig ibland oxå, man är ju inte mer än människa.
God jul och kram på dig/Ingela.

Annalunda sa...

Gullevän!
Så härliga bilder som bara är sååå mycket julmys! Hoppas hostan är lite bättre... njut nu av juldagarna...Stressa INTE!!! Jag saknar dig också!!!!!!

Julekram Annie

PS: Hälsa familjen!

Floras Kulle sa...

Men hej!
Jag tror inte att jag besökt dig heller förut! Vad kul att vi hittade varandra...
Bilderna från Tyskland är helt osannolika! Vilken vånda, att behöva VÄLJA bland alla fina saker!
Nu skall jag kika vidare i bloggen...
KRAM,
och ha en härlig (förhoppningsvis stressfri) jul!
//Annette

Marie-Nostalgi och Romantik sa...

Hej Vännen!
Så tråkigt med din hosta, och att du inte skulle vara bra när man ska åka iväg så där några dagar... Det är väl typiskt!
Men det verkar ju spm du har sett en hel del i alla fall, tycker jag! Men man känner sej ju inte riktigt med i svängen när man är förkyld!
Hoppas nu att du har coolat ner dig lite, och att du får en riktigt skön och mysig jul, och framförallt att du känner dej bättre! Nu ska vi ju passa på att njuta några dagars ledighet!
Ha det nu så bra och en Riktigt God Jul till dej!
Kram
marie

Betongänglar sa...

GOD JUL OCH MÅNGA KRAMAR/ANNELIE

My Lovely Things sa...

Hej Vännen!!
Hoppas att du mår bättre..
Önskar dig och din familj en fridfull Jul!!
Kram Anna

Lallis - liv och leverne sa...

En Härlig Jul önskar jag dig!
Kram Lallis