onsdag, februari 27, 2008

Arbeta är lyx...och trädgården vaknar...

Just nu bara jobbar jag...och jobbar....hinner inte ens blogga...

Ibland känns det som om tiden flyger iväg och man har inte gjort något vettigt. Eller ja, arbetar gör man och det måste man för att få lön, men när det bara blir arbete och inget annat då känns det som om man inte gjort något. I alla fall så är det så för mig.
Särskilt när man sitter hemma och jobbar och ser huset "falla" samman med grejer och damm. Projektlistan växer sig lång och frustrationen bubblar...man vill göra så mycket roliga saker men tiden räcker inte till.

Egentligen ser jag det som en lyx att få sitta hemma och göra det man faktiskt tycker är jätteroligt - grafisk formgivning med betoning på webbdesign, men även tryckproduktion. Jag har haft turen att träffa två underbara tjejer som driver ett litet webbföretag där jag fick plats. Det jobbet har förändrat mycket i mitt liv. För vem vill anställa en sådan som jag?
(Observera att det inte är jag som inte tycker jag är värd något - jag vet vad jag kan - utan det är samhällets syn på dem som varit/är sjukskrivna.)

En liten cappucino i fikapausen är inte dumt...


Efter att jag gick i väggen (blev utbränd, fick utmattnings-depression och allt vad man kallar det) så lever jag med sviterna att vara ljud-och ljuskänslig, extremt stresskänslig, ha värk i kropp, m m . Det innebär att jobba i ett vanligt kontorslandskap inte är något för mig. Idag, vill jag tillägga. Jag har hopp och tro om att jag ska klara det en dag. Fast det hänger på hur jag sköter mig nu, om jag ska bli bättre sen.

Hur som helst, med de sviterna jag lever med så är detta jobb gudasänt. Bokstavligen! Jag kan nu sitta hemma och göra ett bra jobb i 4 timmar och vara nöjd med mig själv. Jag har lugn och ro. Inga telefoner som ringer (mer än min egen, men det är en telefon i taget). Inga arbetskamrater som avbryter mig (även om jag saknar fikapauserna och spontanta kvällar med jobbarkompisarna). Inga slam i dörrar. Et cetera... Och mina chefer träffar jag regelbundet, genom att ta bussen upp till Stockholm då och då, samt ha daglig kontakt via nätet.

En av förra sommarens kattunge-kullar.

Det är en lyx. Och det tycker barnen också. De kan gå hem från skolan när de slutar och de har en mamma hemma. Jag är yrkesverksam, men ändå hemma med mina barn. Det enda negativa är att lönen är låg, men just nu är det värt det.

Pappa borde också jobba hemifrån, tycker barnen. Men jag vet inte....öppna bank här hemma är väl inte vad jag vill....inte maken heller. Han tycker det är rätt skönt att åka iväg till jobbet. (Inte så farligt som det låter...)

Nåja, det mesta är toppen, förutom min arbetsplats. Den är under all kritik. Eller så är det känslan av att vara inklämd i ett hörn som gör att den känns så.


Jag sitter nämligen i ett hörn av matrummet. Jag ser fram emot att få huset tillbyggt då jag ska få ett eget arbetsrum. På dörren ska jag sätta upp en skylt "Tillträde förbjudet - mammas rum!" Det är vad barnen säger som sitt. :-) (Undrar om de går med på det...???)
Jag behöver nog piffa upp min lilla hörna lite...det tar ju ett tag innan jag får mitt egna rum...

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨


Är trädgårdssugen....och var inne och frossade lite på trädgårdsliv.se och titta vad jag hittade...







Det fanns mycket som satte igång shoppingnerven och fick plånboken att skaka och trädgårdsuget att öka...
En lång väntan...men snart...ska vi ha en dust igen - jag och kirskålen...snart är det killingtime!

(Ett litet tips om hur man får bort kirskål...)

Jag skulle bara slänga in en liten hej-på-er-alla-rad, men se hur det gick med det!
Ha det gott alla vänner där ute i cyberspace! Sköt om er!


Längtar efter att sätt mig ner och läsa era bloggar i lugn och ro.

Kramar Willewira

21 kommentarer:

Annie - Annalunda sa...

Willewira hej!

Förstår att det är skönt att kunna jobba hemma... förstår också att det är lätt att bli frustrerad...men det blir man ju även om man inte har jobbet hemma... Jag skriver ett mejl sen!

Kram Annie

My Lovely Things sa...

Vilken fantastisk lösning att du får jobba hemma...förstår att du har haft det jobbigt..
två av min a nära vänner har och är varit sjukskrivna för utmattningsdepression..vet att det är tugnt...

Härligt för din familj att få ha dig hemma..vilken vinst...

Ha en go dag...längtar så efter att få påta i jorden..dina bilder inspirerar och väcker längtan ..
stora kramar Anna

ColonialEast sa...

Tack för besöket! Nu kommer jag och tittar in hos dig. Har inte varit här förut.

Kände igen mig mycket när jag läste ditt inlägg. Har också varit sjukskriven för utbrändhet men det är nästan tio år sedan nu. Ingen visste vad det var på den tiden. Inget kul alls.

Det går absolut att komma tillbaka men det tar tid och en del "sviter" får man nog leva med. I alla fall jag.

Jag har exempelvis varvat ned rejält jobbmässigt och jobbar också mycket hemifrån. Det är perfekt!

Jag blir jätteglad om du vill länka till min sida. Jag länkar gärna "tillbaka". Kram!

PS. kommer också från Östergötland ...

Änglahem sa...

Vad kul att du hittade ett jobb som passade dig!! Ska själv örhoppningsvis ut och jobba igen efter att varit sjukskriven t o från i 10år!!! Hur i hela världen detta ska gå? Jag är peppad men samtidigt livrädd!! tänk om jag inte klarar det!! Vet inte om jag skulle palla att sitta hemma och arbeta, skulle nog bli alldeles bortkollrad av alla måsten i hemmet!! Ja ja får se vad som händer och om någon vill ha en halvlytt människa...

Vad söt den lilla fågelmataren är, en sån skulle varit fin i trädgården...om det inte vore för katten som älskar att jaga småfåglarna!!

Ha en skön helg!!
Kram
Ulrika

IKT i min vardag sa...

Vad skönt att du hittat ett sätt att få det att fungera på! Låter inget vidare med utbrändheten...

Har oxå en längtan efter lite plantering och pill med växterna(dock inte kirskål)...ahhh nu är det vår!

Kram på dig!

~~*Pennyshouse*~~ sa...

Usch det låter inget vidare att bli utbränd.
Skönt att du har en bra lösning på arbetet.
Piffa upp DITT lilla hörn så ska du se att du blir piggare...Lite färg kan göra susen...

Kram Pernilla

Synnøve. sa...

Slit inte ut dig! Försök ta det med ro. Du har bara en kropp, även om det finns många reservdelar.
Hoppas du får ditt rum snart. Kan kanske hjälpa lite.
Sköt om dig.
Kram från Synne :D

Anonym sa...

Skönt att kunna jobba hemifrån, en liten lyx som är lite bonus när du nu har det som det är.. Inte lätt att komma tillbaka efter en sådan sjukdom och detta arbete måste ju vara perfekt om man har sådana besvär som du.. glad för din skull att du hittat något. Ja du trädgården börjar sakta vakna till liv, det har varit strålande sol några dagar, men nu på morgonen när jag gick upp fick jag nästan en chock, det singlar ner snö !!! vill inte ha det, fåglarna drillar utanför och så snöar det. Ja det gäller att ta det med ro, och snart ska jag iväg på keramikkurs.. sååå kul ska det bli..Kram och ha det bra/Monica

mig & alice sa...

Hejhopp.

Det är en ynnest att kunna få jobba hemifrån, det gör min man två dagar i veckan. Men jag förstår att du måste få till en bättre arbetsvrå....den såg väl inte sådär särskilt inspirationsgivande ut, fniss.

Du skulle se mitt pysselrum här hemma...hoho, det är fel att kasta sten i glashus. Å andra sidan sitter jag inte där så ofta.

Hoppas att du får en riktigt skön helg.
Ta hand om dig.
Kramisar
Melinda

Skatan sa...

Men så mycket fint du visar! INte minst busarna med fjolårskullen. Jag älskar katter. Tyvärr drar min sambo på en besvärlig allergi. Jag fick välja mellan honom och katten Jansson. Hm... Kanske lite märkligt att jag gillar katter med tanke på att jag är skata men så är det!

Önskar dig en riktigt skön helg.

STor kram från trött-skata!

Bergagårdens Lina sa...

Tack så jättemycket för din fina kommentar! Vad skönt att du hittat en lösning som känns bra! Det är viktigt. Det låter som att du har ett jätteroligt jobb! Jag tycker också om att jobba hemifrån, men tyvärr funkar det inte så ofta som jag skulle vilja!

Jag hittade ju originalet till min layout på internet när jag sökte på "free blog templates" och sedan har jag modifierat den lite eftersom jag ville ha mina egna bilder i rubriken. Är inte helt nöjd än men det får duga :) Min bror hjälpte mig lite med att tolka koden så att jag kunde ändra lite avstånd och färger osv. Men har man tur kan man säkert hitta en layout som inte behöver ändras så mycket. Det var inte svårt att byta, bara synd att vissa länkar försvann :)

Ha en underbar helg!

Vanilladreams and humblebees sa...

Vad skönt för dig att få komma tillbaka till livet och kraften i lugnt tempo hemifrån... Jag har många nära och kära som gått igenom samma sak. Oj vad tungt dom har haft det... men vilken insikt och visdom dom kommer tillbaka med sen!

Vackra bilder! Längtar efter hus och trädgård!

Kramar från Jenny!
---<-@

Annie - Annalunda sa...

...har fortfarande hunnit skriva mitt mejl till dig! Lite mycket nu... men det kommer...Nu ville jag bara säga hej och kram!/ Annie

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Hej!! Förstår dig precis!!!

Är med sjukskriven för depression...blannding av utmattnings dep. o egentlig depression. Så jobbigt..det har varit riktigt tufft vill jag lova. Blir så förvånad när man läser här (i kommentarerna ) hur många andra som är det. Kanske vi kan hjälpa varandra med våra bloggar!!

Träffar en psyikatri sköterska en g per vecka...hon gav mig i "läxa" att hitta på något eget...något som bara var för mig o inte resten av familjen...så svårt ...tillslut kom det; BLOGGEN!!

Här är min fristad...här är jag EGO..skriver om sånt som JAG tycker om...o den har hjälpt mig så mycket!!!Bästa läxan jag nånsin fått!!!

När jag började blogga för nån månad sen, hade jag aldrig läst en blogg innan!! Startade 2..en med mina tankar o funderingar.(anonym) o så den här ; min egen förtrollande värld!! Behöver inte den andra just nu...får så mycket kärlek o glädje av denna...Bloggvärlden är helt otrolig!!Har blivit mycket gladare o piggare.

Men vet att det åter kommer svåra jobbiga stunder...men så länge njuter jag av detta...kanske är det början på nåt nytt!!
Har varit sjukskriven i ca6 år...o det jobbigaste är att inte folk i ens närhet förstår!!!Säger ofta dumma kommentarer o så...orkar inte höra det!!

Liksom du är jag med väldigt ljudkännslig...kan va jobbigt med barnens stoj o allehanda lek/spel/tv!Dessutom problem med minnet.Känner sig handikappad!!Även att hitta ord o utryck.

Men skönt för dig att ha möjligheten att arbeta hemma...har insett, att jag kommer få anpassa mig..jobba med det som passar mig, som jag klarar av...just nu måste jag bra orka med mig själv först.

Usch så jag babblar!!inte meningen...Ville bara säga..jag vet hur du har det..lite i alla fall!!


♥Kram Millan♥

Nässelblom och choklad sa...

Det är jättebra att kunna arbeta hemifrån och att finnas i närheten för barnen. Sen finns det förstås nackdelar, som att det i regel är svårt att få upp lönen - men det är som du säger värt mycket att ha ett lugnare tempo. Min arbetshörna behöver också förbättras! (= städas och rensas)

Peters Projekt sa...

Åh, vad glad jag blir av att läsa hur du lyckats få till din tillvaro. Stort GRATTIS till dina "lyxiga dagar"!

Har tidigare jobbat med grupper av människor, som drabbats av utmattningsdepression och sett vad de kan uppnå med rätt stöd. Det är fantastiskt! Synd bara att omgivningen/arbetsgivaren inte hade förmåga att se och bryta den nedåtgående spiralen i tid. Det är nog tyvärr svårt att se tecknen - både för den som drabbas och omgivningen.

Ha en härlig fortsättning på veckan - hoppas att "någon" hjälper till att väcka trädgården!

Peter :)

Solsjö - Under en vind sa...

Det låter som en mycket bra lösnig för dig i arbetslivet, med ett eget rum med så!!!
Massor av fina bilder!

Blev faktiskt glad då jag läste ditt inlägg....inte för att du varit sjukskriven men för att symptomen du beskriver efteråt är något jag kkänner igen! Förra året blev jag helt sjukskriven under fyra veckor för att sedan trappa upp under ytterligare fyra. Diagnosen var utmattningsstress...sömn & koncentrationssvårigheter, kryp i handleder & runt munnen, luddig känsla i huvudet och ångest med tryck över bröstet.....Jag drog i handbromsen snabbt och sökte hjälp, vilket för mig gjorde att det räckte med en kort tid. Men nu efteråt har jag upptäckt just vad du beskriver! Jag är grymt ljudkänslig! Har inte tänkt på att det kan ha ett samband....dessutom tål man inte lika mycket stress eller saker som dyker upp plötsligt som förut....Men jag är lyhörd och lyssnar till kroppens signaler så mycket man kan....Men visst är det en balansgång!

Ha det så bra! Kram!

Annie - Annalunda sa...

Willewira hej! Flera gånger om dan tänker jag och känner att "NU vill jag skriva det där mejlet" men kan du tänka dig att det alltid är något som sätter p för det... Men det kommer... har varit hos doktorn i dag och fått antibiotika...vaknade i natt med ÖRONINFLAMMATION! JAG! Gamla människan... doktorn sa att det är ju ovanligt att man som vuxen har det men då sa jag att det är väl för att jag är lite barnslig... :) Har det lite tufft på jobbet för tillfället...när det lugnat sig så ska jag sätta mig och skriva...

Kram Annie

Snusilus o Sannibus sa...

Hej!
Vilket sött litet hus och söt litet fågelhus också!
Så skönt att du kan jobba hemma så får du lite av båda världarna :)
Jag jobbar också hemma i vanliga fall och jag vet vad du menar när man känner att man blir frustrerad.
Ha en fin onsdag!
Kram på dig!
Susanne

Annie - Annalunda sa...

Jättekram till dig vännen! Annie

Anonym sa...

Åh, jag måste säga... Att jag erkligen avundas dig på den fronten. Att ha ett jobb där man kan sitta hemifrån och jobba och med något så roligt som sådant! Jag själv är utbildad inom informatik och inom ett par mån utbildad webbredaktör. Skulle såååå önska att hitta ett sådant jobb!