fredag, oktober 17, 2008

En Saga och trygghetszoner!

Oj, vilka dagar det har varit... nu har jag äntligen börjat hämta mig från dem. Det var som knivar i hela kroppen. Jag satt alldeles för mycket under helgen (bil - konferens - bil) och det har jag fått lida för i bäckenet i flera dagar. Men, som sagt, nu har det äntligen blivit bättre.

Jag har upptäckt en sak denna vecka. Lova inte i ditt inlägg att du ska skriva en viss dag, då blir det inte så. Varje gång jag sagt att jag ska skriva en viss dag, som i detta fall i måndags, så har jag blivit upptagen och avbruten. Ska sluta lova något hädanefter...

Nåja, nu är jag här och tänkte ändå att jag skulle berätta lite om helgen som gick...

Helgens första stopp var Göteborg. Vi åkte tidigt på lördagmorgonen tillsammans med goda vänner. Barnen lämnade vi av hos farfar och farmor kvällen innan.

Hela lördagen med kväll tillbringades på en konferens om kaffe. Om själva kaffet ska jag berätta mer en annan gång, men föredraget vi fick lyssna till var mycket tänkvärt och om det vill jag berätta lite.


Lasse Gustavsson, brandmannen som skadades för ca 25 år sedan i en allvarlig brandsvåda, pratade om att gå utanför sin trygghetsram. Att våga göra det man inte är trygg med. En del har mycket snäva trygghetsramar och går inte utanför sitt hus/lägenhet. En del har mycket större ramar och ger sig in i nästan vad som helst.

Lasse själv refererade till sin process när han skulle börja lära sig gå igen efter olyckan. Efter att ha legat "bunden" i sin brännskadade kropp i flera månader så var steget utan för sjukhusrummet inte så lätt. Så svårt att han första gången de skulle öppna dörren sa att han fick ont i ett ben, varpå sjuksystern genast förpassade honom tillbaka till sin trygghet - sängen!

Vad han ville komma fram till är att vi ska fråga oss själva hur vi tänker när vi är rädda inför något. Är rädslan relevant? Vad beror den på? Vad är det värsta som kan hända? Hur troligt är det?
När vi tagit steget utanför vår trygghetsram(zon) ska vi fråga oss: Vad hände? Var det farligt? Och vi ska berömma oss!! Och göra samma steg igen...

Han tog liknelsen när man hoppar från högsta trampolinen, femman, för första gången. När man väl gjort det och upptäckt att man överlever så det första man gör är att hoppa en gång till! Man är så glad att man klarade det att man vill göra det en gång till.

Så kontentan är - VÅGA UTANFÖR DIN TRYGGHETSRAM!! Du växer med varje steg!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Det är så mysigt att bo på hotell någon gång då och då. Gå till ett färdigt frukostbord är alltid lika skönt! Tyvärr gör man sånt här alldeles för sällan...

Efter frukosten drog vi vidare till Halmstad. Det var ju ändå på vägen hem... Är hon knäpp (?) tycker ni nog nu. Åtminstone de som vet att jag bor i Östergötland.
Nåja, vi hade ett ärende där och när vi ändå var i Halmstad så kunde man lika gärna titta på havet och få lite frisk luft.




Jag fullkomligt älskar havet... En sovsäck, en termos med kaffe och en god bok, samt en liten sanddyna så hade jag kunnat sitta där i några timmar. Vädret visade sig från sin underbara sida, dvs sol, så bättre kunde det inte bli.
Men nu var det inte bara jag som var med och fortfarande hade vi inte uträttat vårt ärende.

På vägen från havet stannade vi till vid café't Lugnet. Ett litet mysig café med många godsaker att erbjuda...




Tyvärr hann jag inte smaka den smaskiga chokladkakan... eller... det var nog lika bra. För figuren. Som jag inte har.

Nu så... skulle det ske. Mätta och belåtna fortsatte vi mot vårt mål. En Saga...

Här har ni min lilla SURPRISE! Låt mig få presentera SAGA!

Detta är dotterns nya katt. Sedan Daisy dog har det varit tomt i huset. Vi har ju vår älskade Kaj-bullen, men han äter och sover för det mesta, när han inte är ute vill säga. Vi saknade vår lilla busiga tjej och därför bestämde vi oss för att skaffa en ny katt, fast jag hade sagt att vi skulle vänta. Nåja, man är inte sämre än man kan ändra sig.



Saga är en ljuvlig liten kattjej med mycket gos och bus i kroppen. Hon vill gärna komma upp och lägga sig vid halsen när man sitter i soffan. Då nosar hon lite, pussar en på munnen, slickar en på hakan och gosar in sig halsgropen. Faller man då?? Såklart!!

Vi var lite undrande till hur våran Kaj skulle ta det hela, men det var inga problem. "Åh, en liten kattunge...jaha...äh, jag går lägger mig." Tycktes han tänka.
Saga däremot... "vad är det där för stor pälshög??? Monster? Bäst jag kröker rygg och väser och morrar lite så han vet vem som bestämmer?".
Numera går hon försiktigt fram och nosar...men springer snabbt därifrån om han rör sig. Jag tror det slutar med att hon ligger och slickar honom. Vänta bara...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Så var det dags för lite helgmys!! Vad sägs om att börja kvällen med en tacopaj? Det brukar de flesta barn gilla... om man nu har sådana. Gillar man tacos överhuvudtaget så brukar pajen gå hem.
Recept och bild kommer från Allt om Mat.


Efter maten vill man ha lite sött...
Kanske lite kola till Idol 2008?

Bild kommer från Allt om Mat.



Till sist vill jag tacka för alla gulliga kommentarer som alltid gör mig lika glad. Ni är värd guld!!
Det vore jättekul om även du som aldrig skriver något bara säger hej. Då kan jag titta in hos dig också. Och det skulle jag tycka vara mycket roligt.

Ha en underbar helg och sköt om er!!

29 kommentarer:

Viola sa...

Hallå där, idag var det mycket att läsa, vad härligt, det gillar jag, förstår att ni hade en trevlig resa och visst är det underbart med hotelhelg, Halmstad en ljuvlig stad med ett underbart läge så vackert!Och så denna lilla kattfröken ett riktigt charmtroll ser jag, Lasse har jag sett en dokumentär om, en enorm person med en livsgnista som är enorm, jag har ju vågat hoppa lite inte från femman , men vi kan väl säga att det var från mittentrampolinen när jag startade butiken. En dröm som jag alltid haft sedan många år och som fick mogna fram, är så glad att jag vågade, ha en skön helg, kramis VIOLAN

S o F sa...

Hej! :)

Vilket bra och varierande inlägg. Många små delar från Livet...

Lasse Gustavsson, honom blir man alltid imponerad av.
Havet - dit jag alltid längtar.
Fika, mmums. (förr i tiden, går inte ihop med LCHF-kost)
Å så den gulliga katten. Passar så bra på bloggar. Blir så mjuka fina bilder.
Och så god mat på det.

Önskar dig en Fin Helg!

Skomakartummen sa...

Mycket läsvärt.. han var faktiskt och föreläste i våran skola när jag var yngre... Man ska våga mera så slipper man ångra det när man ligger i kistan...

Vilken söt flicka som bor hos er nu... inte en stund lugn och ro antar jag :0)

Kram sari

Lallis - liv och leverne sa...

Oj vilken underbar blogg du har!
Hit kommer jag så gärna flera gånger:)
Ha nu en fin kväll .
Kram Lallis

LillaFlisan sa...

Söta fina vita Saga, finns det nåt bättre än katter???? Ja förutom ungar då?!
Hon är helt bedårande, fast skogisen(?) Kaj går verkligen inte av för hackor han heller..Som ett litet lejon....


Trevlig helg!!!


Flisan

Ann-Catrin sa...

Mycket tänkvärda saker du fick til dig på konferensen..
och härligt fik sen--mums!!

Lilla Saga är ju bara för ljuvlig... härligt!!


ha nu en fin helg vännen
kram
A-C

lottens vita och gröna sa...

hallå vännen, vad intressant föredrag du varit på, man skulle tänka så mer än att leva i vardag och rutiner...

guuuu så söt liten kissesaga, ljuvlig!

ha en underbar helg! varmkram lotten

Mitt liv - Mina drömmar sa...

Hej!

Tittade bara in för att önska trevlig helg och såg att du varit ute på galej;) Att bo på hotell sitter fint någon gång ibland. Så skönt att få komma bort och att slippa laga mat. Hotellfrukost är en riktig lyx...!

Vilken liten sötnos som fick följa med hem från Halmstad! Fick en liten flashback till när vi tog hem en kattunge till vår vuxna hankatt. Han la sig på henne...hon bara låg där platt som en pannkaka...*fniss*
Ibland undrar man vad som försiggår i deras huvuden!

Taco är en favorit men tyvärr gillar inte äldste sonen det så det får bli någon gång ibland bara. Själv skulle jag kunna äta det en gång i veckan:)

Ha en skön helg
Kram Annica

Mamma C sa...

Det var mycket som har hänt här hos dig. Vilken gullig kissemiss ni hämtat hem.
Ha en bra helg
Kram mamma C

Mitt vita hem sa...

Hej
Första gången jag hittade till din blogg, jättefin.
Jag har också varit på en föreläsning med den där underbara mannen, fast det var för många år sedan. Hans kloka ord bär jag fortfarande med mig.
Kram Heidi

Bergagårdens Lina sa...

Vilken söt kissemiss!
Trevlig helg!

Anonym sa...

Hejsan Kära Willewira!
Det är många vindar som blåser under dina broar...var skall jag börja?
Hur underbart är det inte att få möjligheten att lyssna till männskor som Lasse...minns att jag blev rädd när jag första gången efter olyckan träffade honom...idag ser jag inte ens hur han ser ut...han är så intressant som medmänniska och ger så mycket energi!
Vackra Halmstad...nästan så man får lust att bada...även så här i oktober...
Ljuvlig kattunge som flyttat in!
Önskar dig en härlig helg!
Stor kram,
Bella...som äntligen frisknat till...

RANA sa...

Hahaha, vilken underbar bild på Kajbullen och lilla nyinflyttade kattflickan. En VISS storleksskillnad. Jag tror också att han kommer att vinna hennes hjärta snart. Och hon hans.

Mycket intressant om trygghetsramarna. Jag tänker mycket på det där. Ofta är man så skraj för det som bara skulle berika - om man vågade. Jag jobbar på det.

PoK, Rana

Synnøve. sa...

Godmorgon på dig kärste vännen.
Så det var därför du var så hemmlig :D
Kan se att Saga blir en värdig arvtagare till Daisy.
Kaibullen är en cool kille så det går nog bra. Men se för sjutton till så han inte lär henne gå till ICA hihi....
Lycka till med den nyaste familjemedlemmen nu.

Föreläsningnen ja. Lasse är en guddomlig person att lyssna till. Han hade ett föredrag i Ålesund som vi tänkte gå på. Tyvärr var det utsålt. Men han om någon har väl bevisat att man kan klara det mesta bara man vågar.

Nu väntar jag bara på det där med kaffet....
Attans nu blev jag kaffesugen förstås...
Men frukost först.
Ha det gott nu och hälsa alla så mycket från oss här.
Ta vara på er.
Kramen mig och gubben:D

LenaEva sa...

Hej!
Kikar in hos dig ibland, Drömmer mig bort hos många som visar hur fint de har hemma och önskade jag hade tid o pengar till att fixa hemma också, men drömma kostar inget!Man hittar även tänkvärt som kan ta med sig framöver,såsom ditt korta referat från föreläsningen du var på, viktigt med små påminnelser ibland! Ha en skön Helg!
Lotta

Angel.Pearls sa...

Hej, första gången jag kikar in här. Blev tagen av det du skriver om föreläsningen, och våra rädslor. Jag tänker också på hur viktigt det är för barn att få den där grundtryggheten, och att inte vara rädd för saker..Underbara bilder från Västkusten.Havet ja, det älskar jag med!! Fin helg// Eva med Pärlbloggen AngelPearls

Gårdsromantik sa...

Vilken givande och avkopplande resa - sådana där starka männsikor är alltid så inspirerande att lyssna på!

Men så söt fröken Saga var - inte kan man motstå en sån madam.

Pussa henne från mig är du snäll.

Kram Maud

Anneli sa...

Vilket Jättebra inlägg om att
VÅGA UTANFÖR DIN TRYGGHETSRAM!!
Håller med dig - man lär sig så mycket om sig själv och livet...
Även fast man blir äldre och äldre så finns alltid nånting att upptäcka.
Jättesöta kissemissar... ;)
Kramis/Annelie

Ofelias Hus sa...

Tack för titten hos mig!
Vilken mysig blogg du har, så mycket fint du bjuder på.

Så underbart söt er nya familjemedlem är, förstår att ni gosar mycket med henne, det hade jag också gjort...gamle Kaj såg för härlig ut, så där lat och trött ut, han kommer nog att få fullt upp med den nya fröken i huset, hi-hi...

Kram
Anette

Hjärtat Mitt sa...

Det låter som om att ni har haft en underbar och givande resa. Föreläsningen lät ju som något alla borde gå på.
Jag håller med dig om havet.
Det spelar nästan ingen roll hu vädret är. Jag kan stanna i timmar och filosofera.

Vilken liten ljuvlig fröken ni har hämtat hem! Ett riktigt charmtroll.

Kram Mari i Marieholm

Anonym sa...

Det var mycket som hänt här.. och jag summerar lite kort.. =).. Underbart för er att komma bort och bo på hotell.. alltid kul. Givande föreläsning kan jag tänka som gör att man reflekterar över sitt tänk ..=), och som gör att man beundrar andra människor som vågar. Vad GLAD jag blir för att ni skaffat en liten vit prinsessa.. Min dotter hade en vit Selma för ganska många år sedan helt underbar hon också.. och din lilla fick mig att tänka på henne.. Jag tror också det blir så att den lilla ligger hos den farliga hårbollen snart.. och så skönt att han är ett sånt snällt monster . .. ha det skönt..Monica

Anonym sa...

Hmm.. det blev visst inte så kort som jag trodde.. *hehe*.. Moa..igen..

~~*Pennyshouse*~~ sa...

hej hej!!!

Tack för många tänkvärda ord.du får en alltid till att tänka till lite extra...kram för det!!!!

vilken ljuvig kattunge..ni köpt.
Vår kattmamma har övergett sina ungar så vi har full sjå med att mata dom....dom är sååå söta .Denna kullen blir långhåriga.....som små dunbollar som far runt på golvet.Lär bli svårt att göra sig av med dom....*LER*

Visst är det underbart i Halmstad.Längtar efter att få bo på hotell...har inte gjort det på 5år nu....kanske dags på nästa bröllopsdag då vi firar 5 år iår....hihiihi
Ljuvligt cafe...var det kakbuffe?
Ser smarrigt ut.

TAcopaj är superduper gott!!!!

Kram Nilla

Stina sa...

Oj vad mycket trevligt, gulligt och mysigt. Men framför allt...tänkvärt. Puss:-O

Anonym sa...

Vilken underbar lite kattfröken som flyttat in hos er nu!

Unknown sa...

Hejsan!

Sååå tänkvärt!! =) I bland borde man skämmas för hur man tänker och beteer sig...oftast riktiga I lands problem!! Härligt att se hur han värderar annat och njuter av livet! En riktig inspiratör!!!

Det behöver man se lite då och då...ha det gott och tack för din söta kommentar!! kram Malin

RANA sa...

Hahaha, tack för alla härliga kommentarer. Önskar dig en supermysig vecka!

KRAM, Ranis

Anonym sa...

Vilken skön och inspirerande helg du haft! Och sedan när man kom till "slutet på din Saga" så blev man alldeles bländad! Sååå söt!
I somras blev vi med en katt till...en liten hemlös stackare som i flera dagar lekte utmed vägen där vi körde till jobb/dagis...Jag tänkte att en mamma nog fanns i krokarna, men det förstod jag ju sen att det inte fanns. Då fick hon flytta hem till oss. Kan kanske ha varit tre veckor...pytteliten. Vår stora katt blev inte glad! Men man vänjer sig vid allt...även som katt! Kramar Tulipa

Trollmor sa...

Ack så skönt med en hotellvistelse!
Tänkvärt det där med trygghetsramar, tänk när man vågar vidga dem en smula.
Härliga godsaker i form av storslagen natur, läckra bakverk och sist en ny liten bedårande kissemiss :-)
Önskar dig en fin vecka.
Kram Trollmor