torsdag, februari 12, 2009

Att anlägga en brygga...nej, trädgård var det visst!

Trädgårdsutmaning - del 2
(Vill du vara med och/eller se vilka som deltar, klicka HÄR)

I snart 6 år har vi lagt uteplats. På ett och samma ställe. Ja, det sorgligt, men sant. För att ni ska förstå så börjar jag från början...

När vi flyttade in i vårt hus fanns det en liten uteplats, gjord av skiffer och nästan dränkt av barrväxter. Man fick knappt plats på den. När vi sedan flyttade en gång som ingen använde och lade en ny behövde vi skifferstenarna från uteplatsen.
Det ledde helt naturligt till att vi behövde göra en ny uteplats och när jag således fyllde jämt så fick jag ett lass grus, ett lass sättsand och en pall sten till en ny uteplats. (Inga smycken eller resor här inte...)

Hela sommaren grävde maken på uteplatsen, men eftersom han är av den "tuffa" sorten som inte ska hyra in en maskingrävare så tog det sin tid. Inte förrän sommaren därpå blev stenen äntligen lagd.

När ytterligare ett år gått så köpte vi nya utemöbler. Ett rejält bord i teak med åtta stolar. Helt plötsligt fick vi inte plats på vår uteplats längre...HM!
Då började maken gräva... Återigen enligt den "tuffa" varianten, per hand och spade.

Eftersom det behagade regna nästan hela sommaren så blev det, pga den tunga lerjorden, endast ett par skottkärror grävda. Dels tyckte Maken det blev för tungjobbat och dels så tog inte släpkärran så många lass jord (pga att lerjorden blev så tung) att det var lönt att åka.
Alltså två somrar gick utan att det blev mycket gjort på uteplatsen. För någon maskingrävare kunde vi ju inte hyra...

Höjden var dock när en av personalen på ICA-affären förra våren frågade om jag ville ha fisk till dammen vi höll på att göra i trädgården. Damm!!?? Nä nu var måttet rågat. I sommar ska den bli gjord! (Sa jag förra året...)

I år säger jag samma sak: Uteplatsen ska bli klar!!! Vad jag har tänkt att göra i inlägget är att berätta lite om våra (mest mina) planer kring denna långtravare...

(alla bilder är klickbara)

Idag är uteplatsen utgrävd enligt de markerande stenarna ni ser ligga i gräset. Annars ser den ut som i det skick den befinner sig i för tillfället.(Från våren 2008)

Så här ser grovskissen ut...... och här är en mer bildmässig skiss. Ger dock inte full rättvisa till planerna, men jag ska belysa med lite bilder.


På själva uteplatsen kommer vi använda oss av rustik betongsten och/eller natursten. Antingen skiffer eller gatusten. På de skuggade områdena på grovskissen och de blåfälten på bildskissen kommer det ligga sjösten.

Mot grannen och mot gatan sätter vi upp pergola och skärmar (120 cm höga) för att minska insynen. Där vill jag plantera mycket klängväxter. Särskilt rosor, humle och klematis. Kanske vildvin och en blåregn också. Vi får se...På den högra delen av uteplatsen är det tänkt att vi ska ligga och sola när det är vackert väder. Där funderar jag på att plantera bambu. Dels blir det lite djungelkänsla, men även för ljudet. Det prasslar så mysigt när det drar en bris genom lövverket.I den runda rabatten blir det nog lavendel och någon ros.


Kanske vi planterar lite stjärnflocka också...


...och någonstans finns det säkert plats för lite lupiner, riddarsporrar, och funkia också.

Det jag med bestämdhet vet är att jag ska en eller två stora urnor med Afrikas lilja. Jag fullkomligt älskar den blåa färgen!!! Och den vita bjuder på en sval grace som jag gillar.


Planering har vi som ni ser, om än i grova drag. Nu återstår det att se om vi ror hem projektet i år. Annars kanske det är lika bra att göra damm av det hela och anlägga en brygga.


19 kommentarer:

Karin sa...

Hej Willewira!

Tänk att vissa projekt bara blir så där hopplösa långkörare! Jag hoppas att den blir klar i år så ni får sitta och njuta av alla vackra blommor du drömmer och planerar om!

Ha en fortsatt bra vecka!

Kramar
Karin

Viveka på Humlebacken sa...

Jättebra planerat! Det kommer att bli en uteplats som ni kommer att säga att det var värt att vänta på:)

Älfgärdet sa...

Jaa, nog känner jag igen såna långdragna projekt. Mannen här hemma är av samma sort som din :). Vi började för 2 år sedan att gräva bort vinbärsbuskar, ifjol blev det fiber duk & ett lass med grus (vår ska bli lite högre än den kringliggande marken). Det är mycket av våra idéer som liknar era. Ska med stort intresse följa er! Det kommer att bli så snyggt!Det där med bybor som gärna kommenterar... känns igen kan jag ju säga. Fick höra i somras av en pensionerad granne till min mor att han & några andra gôbber hade ett vad om vilket år vårt hus skulle bli färdigmålat.... Att de orkar. Det kan inte finnas mycket som händer i deras egna liv :).

Lallis - liv och leverne sa...

Jag sitter här och bara ler av alla fina bilder och det var verkligen en härlig läsning:)
kram Lallis

Hemma på Landet sa...

Oj, vad fint!

Nu!...är hon där.:-)

synne sa...

Hej Wiran.
Jag sitter och njuter av era bilder. Eller ska jag säga dina bilder.
Tänk när det där blir klart....
Mitt i allt det där undrar jag vart magnolian står? Den som har gått vidare.

Kallt hos oss idag. 26 minusgrader. Huvva.
Kramen Synne.

Bella sa...

Vad är väl ett par år...säger hon som har hållt på i hus och trädgård i snart 15 år...och som log rart men överseende emot sin far som sa när vi köpte huset att det här nog var ett 20 års projekt...Jag tyckte han var lite elak men visade sig ju vara en klok man...lille pappsen! Nu tänker jag mer att...så himla bra det här kommer att bli när det är klart! Jag har många av de växter du skulle ha... så köp inte utan kom hit så får du det jag har!
Kramar,
Bella

Viola sa...

Iblan ar saker och ting tid...men jag är övertygad om att du kommer att få din vackra uteplats, kram vännen

smajlis sa...

Oj vilka planer! Så fint! Och vilka underbara bilder! Jag längtar SÅÅ innerligt till våren! Kan inte minnas att jag någonsin förr har längtat så här mkt. Kanske för att jag längtar efter att få utnyttja trädgården.

Japp, jag har fått plats i Degeryd...hur kunde du lista ut det? eller har jag skrivit det? Det är väldigt väldigt nära och allt kommer bli så mkt enklare. Har "lurat" dit min systerdotter också så att vi kan hjälpas åt mer. Och du har rätt...behöver inte ens säga att jag inte trivs.

Ja men det är klart att vi måste ses snart och ta en fika! Kan vi inte försöka bestämma något via mail? telefon? Nej inte behöver man handla, det är ju trevligt att bara ses och fika i den underbara miljön där bort i Unnerstad. Men visst kommer det att följa med någon lite sak hem iaf...hihi...

Ha en bra dag vännen! Sköt om dig! och jag måste ju säga att jag håller tummarna för att era/dina trädgårdsplaner går som planerat denna sommar!

Kram Sandra

Zäta sa...

Wow, vilka planer. Nästan så jag själv blir sugen på att göra något åt min tråkiga trädgård.

Men man ska inte ta sig vatten över huvudet, så det får nog anstå några år.

Hoppas verkligen att ni får tid att förverkliga alla dina fina idéer!

Ha en fin helg, med eller utan trädgårdstankar.

~~*Pennyshouse*~~ sa...

Hej älskade vän!

Önskar dig en underbar VALENTINES DAY!

Det kommer att bli så fint.

♥ ♥ ♥
MYSPYS KRAMAR // Nilla

Atelje Annorlunda sa...

Hej! Vilket bra inlägg, verkar vara välplanerat men långdraget. Värst är som sagt att gräva, speciellt lergjort, det har vi överallt.

Undrar om du har skapat bilderna i nåt program när du lagt till pergola och träd?

Älskar stengångar.

Kram Åsa

Eikkala sa...

Tänk om man kunde knäppa med fingrarna och allt vore färdigt... Det låter jättefint och mysigt. Hoppas året blir trädgårdens tid
Kram sari

Hanna sa...

Hej Willewira!
Tack för besöket, och din snälla kommentar :)
Vilka härliga planer du har för uteplatsen! Kommer bli super :)

Ja, det är lätt hänt att det blir för litet när man bygger... altanen har vi byggt ut/om, ett par år efter vi byggde det första gången. Och däcket som jag visade är en utbyggnad till grillplatsen, som blev på tok för liten. Om du klickar på 'Trädgård' bland mina etiketter så kan du se några fler bilder på grillplatsen... vi har oxå pergola över ;)
Nu till sommaren måste vi bygga om lite mer där :D

Ha en trevlig Alla Hjärtans-helg!
Kram Hanna

LillaFlisan sa...

Åhhhhhhh.....Sommarsjukan har du nu smittat mig med!!!

Härliga blombilder!!!!!


Ta hand om dig och sprid nu lite extra kärlek i helgen min vän!!

Kram

Flisan

LillaFlisan sa...

Åhhhhhhh.....Sommarsjukan har du nu smittat mig med!!!

Härliga blombilder!!!!!


Ta hand om dig och sprid nu lite extra kärlek i helgen min vän!!

Kram

Flisan

Lisas torp sa...

Vilka härliga trädgårdplaner! Man blir ju jätteinspirerad!
Tackar för titten hos mej och önkar dej en skön slla-hjärtans-dag!
Kram
Lisa

Naija sa...

vilka vackra bilder på växter du ska ha i trädgården...ni skulle haft trädgårdsnissar :)

http://gumseline.blogspot.com/

Naija sa...

glömde säga att bambu när ni väl planterar den får ni aldrig bort den..lite förrädiskt