torsdag, februari 19, 2009

Som man bäddar får man skörda!

Trädgårdstorsdag - del 3

Redan torsdag! Jag blir lika förvånad varenda gång det har gått en vecka. Tiden rusar ju... och jag hänger efter som en vante.

Nåja, torsdagar är i februari trädgårdsdagar. Det har Handplockat bestämt! Eller rättare sagt hon har inbjudit oss att vara med i denna utmaning. Och det vill man ju, eller hur! :)

Växthuset är från Sweden greenhouse.

Hade tänkt att ta upp drömmen om växthus, då det är en av mina största trädgårdsdrömmar, men det har ju flera av er redan gjort. I brist på växthus så drömmer jag om såbäddar. Jag har en, men vill gärna ha fler. Varför?
Jo, de är lättare att hålla fria från ogräs. Dels är bädden klädd med duk och då växer inte ogräset upp underifrån, men visst får man dra de frösådda exemplaren, det kommer man inte ifrån. Men de är också lättare att rensa då man kommer upp lite i höjd. Man behöver alltså inte gå till kiropraktorn efter en dag av rensning i trädgårdslandet.

Vår katt Kaj vill gärna vara med och fotografera.En annan dröm jag har är att ha ett land med jordgubbar. Fast inte på marken utan i "hängrännor" på en vägg. Låter det konstigt? Tror jag det, men det är en mycket smart idé. Hittade den i "Gör så här" (hantverkstidning) för många år sen. Som en tidningssamlare jag är så har jag den kvar och det är ju tur, för då kan dela med mig av den idén till alla er som älskar jordgubbar!

Så här ser den ut, min jordgubbsdröm... Jordgubbar på vägg!

(Jag ber om ursäkt för bildkvaliteten - inscannade, små, bilder från tidning blir sällan särskilt bra...)

Fördelarna att odla jordgubbar på detta sätt är att man minskar risken för mögel och skador. Man kan också odla så mycket mer jämfört om du odlar på mark. Du kan nämligen anpassa efter den yta du har att använda eftersom man bygger i moduler på 1 meter.

Och så här gör man:
(Bered er på ett långt inlägg. Alla bilder är klickbara.)

1. Börja med att snickra en stomme av trä. (se ritning längst ner i inlägget)
Gräv sedan hål för stolparna (A) och diken för de korrugerade plastskivorna (D). Stötta stommen med snedställda brädor så att den inte välter meddan du fyller i jord undan för undan.

2. Den korrugerade plastskivan sågas till med fintandad såg. Håll sågen ganska flackt när du sågar så spricker inte plasten. Spika fast skivorna på brädorna (C) med takspikar som placeras i botten av vågdalarna.

3. Lägg en bräda (E) ovanpå stolparna (A) och markera stolpens placering på brädan. Såga urtag för stolparna och skjut ner brädan över dem samt spika fast den bakom de översta snedställda brädorna (B) så att brädan sticker upp 1 cm ovanför dem.

4. Spänn sedan upp en fiberduk (F) på 105 x 150 cm mellan två stolpar. Fäst duken med lister (G). Underkant på duken skall hamna 5 cm ovanför den korrugerade plastskivans underkant. Fäst ovankanten på brädan (E) med en list (H).

5. Klä gavelns insidor med armerad plastfolie så att vattnet inte avdunstar lika lätt. Häll nu torrbetong (L) i diket vid fiberduken och plastskivorna och fyll på jord (se ritningen). Efter ca en vecka har fukten i jorden fått betongen att härda.

6. Plastfolien (J) sätts fast med häftklammer på framkanten av de snedställda brädorna (B). Börja uppifrån och sträck folien. Skär bort överflödig folie vid gavlarna. Folien håller ljuset utanför och vattnet innanför samt förhindrar ogräset att trivas.

7. Frontbrädorna (K) spikas fast på kanten av de snedställda brädorna (B). Börja nerifrån och fortsätt uppåt våning för våning. Om du vill kunna byta ut jorden i jordgubbslandet bör du montera fyra av brädorna på den nedre våningen med skruvar. Fyll på ett par skyfflar jord i sänder i varje sektion, vattna och tryck ihop jorden lätt. Se till att det inte kommer jord i bevattningskanalerna.

Så här planterar man...


och så här vattnar man.


Och här kommer en ritning på Odlingsrännorna...
En inköpslista kan också vara bra att ha.
(bilden är klickbar)

Att tänka på!!
Oavsett vilken sort du har valt så skall skotten planteras allra senast i juli för att ge bra skörd nästa år. Vattna rikligt de första veckorna så att rötterna växer till sig. Det är inte nödvändigt attt gödsla förrän till hösten. Håll jorden fuktig i maj och juni tills gubbarna mognar och det är dags att plocka dem.

Detta är vad jag har att bjuda på idag. Mycket jobb i år och många liter jordgubbar nästa år. Låter inte dumt i mina öron!!

Nu ska jag iväg på spökvandring på Löfstad slott.
Kommer tillbaka senare ikväll för att läsa era inlägg om trädgårdar och annat.
Sköt om er så länge!

27 kommentarer:

Mångsysslare sa...

Måtte jo bare innom og se at du følger opp torsdagsskriveriene. :-)

Min søster har en hängrenne med jordgubbar (Kjenner svensken svaier her). Hun har rett og slett balkongkasser på snedden i en rad langs en sørlig vegg. Veldig bra resultat. Ha en fin dag!

Hanna sa...

Vilken fiffig grej!!
Sån skulle man ha :D

Ha d gott!
Kram Hanna

Mamma C sa...

Så skulle jag oxå vilja ha mina jordgubbsplantor. Var ju jätte bra, slippa sitta på huk och plocka.
Kram mamma C

Nina sa...

Vilken bra grej, det måste vara lättare att hålla reda på plantorna då.
Annars har jag bara hört och sett att man bygger som en pyramid, men det här måste vara bättre, det ser ut så i alla fall.
Kramar =)

Naija sa...

wow smart sparar plats plus att gubbarna ej hamnar i jorden lika lätt :)hmm skickar ritningen till gubben så får han bygga moahaa :)

Njut i din trädgård sa...

Vilket fantastiskt inlägg - det tackar jag allra ödmjukast för!

Det vill jag absolut också ha! :D
Jag hade mina jordgubbar i krukor i år tillsammans med doftliljor. Ursmidigt - dem blev inte jordiga och så... men ombytlig som jag är ibland - flyttar på det ena och andra (lite knäppt) så sitter jordgubbarna i såbäddar och krukorna ska fyllas med annat till våren... men såna där rännor wow!

Marie-Nostalgi och Romantik sa...

Så snäll du är och delar med dej en hel artikel om hur man bygger en jordgubbsodling! Nu har jag ju dessvärre ingen plats för den, men det var ju en riktigt bra ide!
Härliga somriga bilder, och som vanligt så längtar man ännu mer till sommaren...
Kram
Marie

Änglahem sa...

Hej Vännen,

Det är JAG som är trött o sliten, velig om blogens vara eller icke vara....just nu kör jag vidare....

Spökvandring?! Huuuu...låter som en rikitigt kul grej! Hur var det? Blev du skrämd?*tihi*.

Vilken himla smart lösning på jordgubbsodlandet!!! Måste visa maken min detta, måste ju vara smidigt och inte så platskrävande, vilket är bra för oss här som inte har så mycket plats kvar att odla på. Då åker isf sista gräsmattan om jag måste anlägga ett nytt land, och då halshugger nog familjen mig! Det är lite bristvara på det gröna golvet här hos oss!

Vad snällt att dela med dig! Sommar.....jaaaa vem drömmer inte om sommar. Fast just nu har vi faktiskt fått snö!! och snöar gör det just nu med*sportlov o allt*!! Det är ju som ett mirakel för oss här!

Ha en skön helg goa vännen!
och förlåt mig min tröghet! blir ju så glad varje gång du skriver, så självklart ska jag skärpa mig vad det gäller responsen!

Många spöööökliga*fniss* kramar,
Ulrika

synne sa...

Hallå där i jordgubbslandet...
Tänk att det snart är vår.
Jo jag tror det ialla fall, men inte om man ser ut genom fönstret här.
Snön faller, 4 minusgrader.
Hör av mig lite senare idag.
Kram på dig så länge.
Synne.

Annalunda sa...

Hej vännen! Vad duktig du är och tar hand om folkbildningen här precis som jag sagt innan :) Jättesmart idé! Odlingsbäddar/pallkragar ska jag ha många i år.. och visst drömmer också jag om ett växthus...ett viktoriansk med murad grund... där skulle jag sitta och sniffa på mina rosor och sippa på min rosenlikör... :)

Kramar Annie

Viola sa...

Vilekn grej! Vad glad maken skulle bli om jag kom med dtta prok´jekt oxå, fniss, nyss hemkommen från Spanien, pigg och utvilad, ville titta in och önska en skön helg, kram

Bella sa...

Hej hopp Willewira!
Vilken toppengrej...och jag har då testat det mesta...för jordgubbar...det måste bara finnas...där jag finns! Har haft specialtillverkade jordgubbstunnor och spaljéer med korgar men näe...inget har varit bra...så ytterligare att tips att lägga till på att göra listan...
Sen blev jag ju bara så intresserad av spökvandring...hoppas innerligt du delar med dig!
Vill önska dig en härlig helg!
Kramar...söstra mi,
Bella

My Lovely Things sa...

Men så trevligt..Ett jätte bra sätt att odla på..speciellt när mördarsnigeln intar vårt land..

tål att tänkas på..


Förstår att du längtar efter att få bygga ut..hoppas med dig att det ska gå i lås snart..

H aen fin helg..
Ps..var det läskigt på spökvandringen?

kram anna

Zäta sa...

Vilken häftig idé med jordgubbsrännorna. Dock ser det ut som det är lite lite jord för dem.

Ha en finfin fortsättning på helgen!

Kram
Zäta

Lotta sa...

Men så smart!! Det sättet att odla på har jag inte sett förut =) Det är ju dessutom mycket bra för du kan odla på höjden om du har en liten täppa :) Tack för trevlig läsning 8`)

RANA sa...

Hej pluttan.

Gud vad avancerat, jag blir ta mig tusan matt. Ska ni skaffa sån där jordgubbsvägg i år??? :-) Jag har ett litet jordgubbsland; det är nog ungarnas egentligen. Men det ligger på MARKEN.

Hoppas du har en fabulös lördag!
Många kramar från Rana

Lallis - liv och leverne sa...

Men åh vilken härlig läsning:)
Kram Lallis

Anonym sa...

Vilken bra ide´att plantera gubbarna på höjden, jag har mina i pallkragar så att dom kommer upp en bit från backen.

Nää nu ska jag ut på en promenad i snöstormen
Ha en skön Söndag
Kram Pernilla

Anonym sa...

Hej igen...

Hur tusan gör man när man som du :) har lyckats lägga alla sina favoritbloggar med bild och när dom gjorde sitt inlägg? Det du har i högra spalten....
Jag måste vara hur trög som helst för jag får inte till det.

Kram Pernilla

Hemma på Landet sa...

Vill också ha sådant där.;-) Kramis

Hemma på Landet sa...

Ett kuddfordral kostar 230 inkl. frakt. Finns två med spets kvar. Fyra är redan packade.
Brodyren har jag hittat färdig. Hugamejsan så dyrt det är med en broderingsmaskin. Men jag skulle vilja ha en. Kramis

Betongänglar sa...

Det var ju supersmart - det är värt att ta med sig - får fundera ut var det blir eller...?
Nu mal hjärnkontoret...
Kram/Annelie

always sa...

Namninsamling - Förbjud att barn hängs ut på nätet! - Hänger du med på det här?
Jag sa att jag skulle försöka göra något åt att inte barn får hängas ut på nätet, efter det här med de mördade Arboga barnen. För det är ju inte riktigt fastställt ännu hur det gått till.

Man får bara hoppas att några tar lärdom och är lite försiktigare och framför allt tänker sig för innan de hänger ut sina oskyldiga barn som kanske inte alls hade valt att finnas på nätet till allmän beskådan om de hade någon talan.

Det här får bli det första jag gör. Det återstår väl att se hur många som är intresserad av ett sånt förbud. Hur många som värnar om barnen och deras säkerhet. Eller jag ska kanske säga, hur många som förstår vilka risker det är med att lägga ut barn i bloggar .m.m.

Allt fler föräldrar publicerar bilder på sina barn på nätet, via bloggar eller sajter som Facebook. Men många tänker inte på att bilderna kan komma att utnyttjas av pedofiler. "Ibland finns det en naiv inställning till nätet".

Allt fler mammor och pappor bloggar om sitt liv och sin vardag och var och varannan har ett facebook-konto. Med detta följer att fler bilder på barn läggs ut på nätet. Bilder som i värsta fall kan utnyttjas av pedofiler. Man tror att tar jag bort den här bilden från nätet så är den borta. Det är helt fel. Man bör vara medveten om att bilder man lägger ut på nätet för alltid riskerar att finnas kvar.

Att spara ned en bild från nätet går på ett par klick – sedan är det lätt för den som gjort det att använda bilden på ett helt annat sätt än vad man själv kunnat föreställa sig.– Att lägga ut bilder på en blogg är ungefär som att lägga ut sitt fotoalbum på tunnelbanan. Man får fråga sig om det är något man vill?Ju unikare bilder desto högre status, därför finns det de som "dammsuger" olika sajter i jakt på bilder på barn.

Det är inte bara små änglar ute på nätet. Skenet kan nog bedra! Det ska man aldrig glömma.

Namnlista att skriva på
http://www.namninsamling.com/always1

Mer information finns på hemsidan , om vad som kommer att ligga med i skrivelsen till socialministern. Det ska finslipas. Men i det stora hela går det väl ut på vilka risker barn utsätts för på nätet. Det är ju inte bara pedofiler. Det finns ju annat också, som exempel "mobbing"

Hjärtat Mitt sa...

Det såg ju helt klart intressant ut!
Vilken härlig idé.

Löfstad slott, det var längesedan jag var där. Klarade ni er undan vita frun, eller vem det nu var som spökar där?

Måste säga att jag nog oxå nästan konstant är inne i vinkelvolter perioder :) Man hoppas ju att det ska gå över någon gång. Vi får väl se.

Dina planer för uteplatsen är jättefina. Håller tummarna för att det går framåt på den fronten i sommar då :)
Ha en bra vecka!

Kram Mari i Marieholm

Elin sa...

Oj vilket tips... Så himla smart och så fint det blir...
Toppen idè...
Och så kul att du delar med dig...

Många kramar
Elin

RANA sa...

"Du vill ha latte och jag en cappucino - och tillsammans NU!"

JA TACK. :-D !!! När tror du vi kan få till det?

Slit datorn ur händerna på ungarna. De har väl pussel och lego? *stenålderskommentar*

Må din onsdag bli underbar!

:-)

/Rana

Monica sa...

Vilken jättebra idé med en jorgubbsvägg! Det ska jag visa för maken....:)