onsdag, februari 25, 2009

Sportlovets efterdyningar... och Slottskänningar!

Sportlovet är över och allt är tillbaka i sina vanliga rutiner. Ganska skönt tycker jag. Hur det än är så är rutiner ganska vanebildande.
Barnen är trots allt nöjda med sitt lov, trots bristen på fjäll- eller solresor, och det får man vara glad över.

På fredagen for vi till Södertälje för att besöka Tom Tits - en byggnad full av olika vetenskapliga projekt och dylikt. Det gillade både barnen och vi vuxna. Jag kan rekommendera deras recept på såpbubblevatten.


Sonen ville känna på hur det är att vara viktlös i Spaceboll


På avstånd är de rätt söta, råttorna. Här är det råttrace.


Med rätt ingredienser i såpvattnet kan du få hur läckra bubblor som helst.


Roligt hade vi även på lördagen då vi var med goda vänner på Bodaborg i Oxelösund. En variant av fångarna på fortet. En himla massa rum med olika uppgifter att lösa. Inte så lätt som det verkar... Fem rum klarade vi av i alla fall. Inte så dåligt.

(Bild lånad från nätet.)

För den som vill ha ett roligt jobb så söker de en entreprenör till Linköping. Någon som vill starta ett Bodaborg där. Snälla!! Visst finns det någon?! Jag lovar att komma!!

Spökvandring?

Lovade ju en uppföljning av vår spökvandring på Löfstad Slott... vilken var en stor besvikelse. Inte ens dottern (eller ska jag säga modern?) tyckte det var otäckt.

Det är nog bara spöket Laban som blir rädd.


Vi vandrade genom ett mörkt slott, endast guiden hade en ficklampa, och under vandringen berättades det om olika gengångare som blivit sedda genom åren. Inte ett enda skelett, spöke eller raslande kedjor så långt öga eller öra kunde nå. Endast en tant som kom gående utan att se oss. Skulle väl föreställa en vålnad, men att hon var verklig kunde varenda en se. Annars är det den grå damen man kan få se, såvida det är någon på slottet som ska dö.

Den grå damen...

Maken har själv anordnat spökvandring i källaren på Nya Slottet Bjärka Säby för lägerbarnen och där fick en del t o m mardrömmar, vilket i sig inte var så roligt men det säger en del om upplägget. Kanske därför våra barn var ytterst besvikna när de kom ut från Löfstad Slott.
- "Man blev ju inte ens pirrig i magen", som dottern uttryckte sig.

(Bilden är lånad från Löfstad slotts hemsida.)Däremot var det underbart att se alla vackra gamla möbler i skenet från ficklampan. Kände att här skulle jag kunna trivas... stora salar, vackra möbler, pampiga kristallkronor, ljuvliga linnen... för att inte tala om den målade väggen i rum nr 13.
Tydligen ska Axel Lillie gå igen där och varje gång man försökt tapetsera så ramlar tapeterna ner. Därav anledningen till att man målat väggen. Hur mycket sanning det ligger i alla dessa spökhistorier kan man diskutera, men intressant är det. Är du intresserad av spökhistorier så kan du läsa mer här.

Tror absolut att det ligger en kunga- eller herrskapsgen gömd i mig någonstans för jag kände mig som hemma i slottet. Jag har alltid varit fascinerad av slott och njuter av den tidens design och form när jag besöker dem.
Fast det är väl där den genen slutar för inte kan jag säga att jag är speciellt kunglig i mitt sätt att vara… Kanske är det en slottspige-gen jag har?


Min fascination för slott är nog en av anledningarna till att jag faktiskt ser fram emot det förestående bröllopet som alla tidningar och nyhetsinslag på tv talar om - Kronprinsessan Victoria och hennes Daniel har förlovat sig!! (Det har väl knappast undgått någon!?)
Hur som helst ska bli såååå roligt att se detta bröllop - romantiker som jag är...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Den senaste tiden har jag varit mer än vanligt trött. Nej, gravid är jag inte! Troligtvis har jag besök av något virus som vill ta beslag på min kropp... Hoppas den åker ut med buller och bång!

Så om jag inte varit så synlig hos er eller på min blogg har ni anledningen där. Efter kvällsmat har jag varit färdig för säng och helt oduglig till att skriva på bloggen eller svara på kommentarer.

Men jag kommer igen... Nästa gång i morgon. Det är ju sista gången för utmaningen Trädgårdsdrömmar hos Handplockat.

Hmmmmm.... Vad ska jag skriva om??

Återkommer om det...Ha det gott alla!!

9 kommentarer:

Naija sa...

kul att komma ut lite med familjen..

Bella sa...

Hej hopp, Willewira!
Jasså det fanns inga spöken så långt ögat nådde...hmmm...frågan är väl hur man egentligen hade reagerat om det skulle råkat komma någon "grå dam"! Jag är en "Räddhare" och hade nog satt rekord på hundra meter...tror jag (he,he)! Låter som att ni hade sköna sportlovsdagar...men jag håller med...vardagsrutinen är inte dum den heller!
Jag har också fått någon bacill i kroppen...men den vill varken bryta ut eller in...bara göra mig såååå trött...blä för det! Jag vill åka och handla ett par fräcka knappar till mina tylliga lampor...så att jag kan visa hur det blev...men...får se när jag orkar det...
Kramar,
Bella

Mamma C sa...

Så tråkigt att vandringen på slottet inte var bra. Tom Tits var vi oxå på när barnen var små. Lika kul för vuxna som för barn tyckte vi.
Kram Mamma C

Viola sa...

Här behövs inga fjällresor, ni hittar ju på så himla mkt kul tillsammans, har oxå varit på alla tre ställena både med mina egna och med elver, härliga upplevelser, hoppas du nu är piggare min vän, jag har bara jobbat tre dagar och känner mig redan trött igen, så du är inte ensam, tror det är vädret och att vi måste få värme och ljuset tillbaka, var så klart hur pigg som helst några dagar efter Spanien, men det var nog lite konstgjord andning för ett tag...

varma kramar

synne sa...

Hej Lillasyster.
Så mycket kul ni varit med om under sportlovet.
Tänk om man hade fått vandrat med er på Lövstad slott...
Men vi kan kanske ta en sväng dit när vi möts.
Nu har vi suttit vid varsin dator vid köksbordet här alla tre.
Har någon gått förbi utanför och sett in genom fönstret så har de väl undrat.
Nu ska jag fixa en kanna te till oss vuxna. Vi ska snart se på tv igen. Om mat.
Men vi hörs av på mail snart.
Ska hälsa från Cattis och gubben.
kramen Synne.

Betongänglar sa...

Vad kul - Tom Tits är länge sen vi var på - barnen är så stora nu så det lockar inte så mycket längre men vi har varit väldigt mycket där...
Bodaborg är ju inte så långt från Nyköping så det har vi oxå våldgästat - barna brukar åka dit själva ibland...
Vad tråkigt att det inte blev så mycket spökerier - hade ju varit superspännande då på ett riktigt slott....
Kram/Annelie

Annalunda sa...

Du får vara ett sött litet spöke vännen! Såklart vi har varit prinsessor i ett tidigare liv! :)

Tror att du har missat något.... ;) kolla Annalunda!!!!

Puss

Cattis sa...

Hej!

Det var länge sen jag kikade in. Hinner inte riktigt med.
Men nu är ja, som du vet, på besök hos Synnöve.
Det är så mysigt här!

Kul att läsa om era aktiviteter.
Ska nog ta ett besök vid Tom Tits snarast!

Kram
Cattis

RANA sa...

Tom Tits - var du så nära??? Vi kunde ha vinkat! Det ser jättehärligt ut. Törs jag säga att jag aldrig varit där? Typiskt när man bor så nära...

Absolut ska vi få till en fika eller mer när du kommer till Sthlm. SJÄLVKLART. :-)

Visst är det skönt med rutiner!! Mitt liv just nu är extremt flytande och konturlöst med självstudier och VAB som aldrig tar slut. Är inte så bra på att styra upp mina dagar...

Många kramar till en pärla!
Rana